Política

S'allarga el pols al TC

El ple del Constitucional no resol si aparta o no la presidenta María Emilia Casas

Els últims minuts de la legislatura es juguen al camp empantanegat del Tribunal Constitucional (TC), on PSOE i PP pugnen respectivament per salvar o tombar les principals lleis del govern central com l’Estatut. Després del bloqueig de dilluns passat, el ple del TC va tornar a reunir-se ahir sense resoldre si aparta o no la presidenta, la progressista María Emilia Casas, i el vicepresident, el conservador Guillermo Jiménez, del debat sobre l’admissió a tràmit del recurs d’inconstitucionalitat interposat pel PP contra la llei orgànica del tribunal.

En condicions normals, el ple del TC està dividit entre 6 magistrats conservadors i 6 de progressistes, entre els quals Casas, com a presidenta, té vot de qualitat per desempatar. Segons un comunicat de l’alt tribunal fet públic ahir a la tarda, els 10 magistrats presents (tots excepte Casas i Jiménez, els dos sol·licitants de l’abstenció) van acordar “continuar pròximament les deliberacions” en una propera reunió del ple. La proposta la tornarà a presentar el magistrat progressista Pablo Pérez Tremps, que rebutja les dues abstencions.

La llei orgànica del TC, que va entrar en vigor el 26 de maig, preveu que el mandat de Casas i Jiménez, que va vèncer el 30 de juny, es prorrogui automàticament fins a la propera renovació. Quan es resolgui el debat sobre les abstencions de la presidenta i del vicepresident, el ple del TC haurà de decidir aleshores si admet o no el recurs del PP contra la llei orgànica que regula el tribunal i màxim intèrpret de la carta magna.

En l’epicentre de la disputa hi ha la continuïtat al càrrec de la progressista Casas. “No és només el vot de qualitat, sinó que el president controla l’agenda i això implica decidir si un tema com l’Estatut es vota d’aquí a tres mesos o d’aquí a tres anys”, expliquen fonts judicials.

Estratègia
D’acord amb aquestes fonts, l’objectiu del PP a cinc mesos de les eleccions és que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ensopegui amb una sentència del TC declarant inconstitucional alguna llei emblemàtica com l’Estatut o bé lleis socials com la d’igualtat o la dels matrimonis homosexuals. El vehicle: aprofitar l’absència o la recusació de Casas perquè qui assumeixi la presidència accidental del TC –com va passar ahir– sigui el conservador Vicente Conde, com a magistrat més antic.
L’última bala que es guarda el PSOE a la recambra és recusar dos magistrats pròxims al PP, Jorge Rodríguez Zapata i Roberto García Calvo. El motiu és que tots dos estarien “contaminats” per haver enviat una carta a Casas el juny passat censurant la reforma legislativa del TC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.