Política

Sarkozy: "No podem perdre la guerra contra el fanatisme"

Insta la comunitat internacional a impedir un retorn de l'era talibana

L’Afganistan va rebre ahir per sorpresa la visita del president francès, Nicolas Sarkozy, que va voler posar de manifest la importància que París atorga a l’estabilitat del país. “Aquí hi ha una guerra contra el terrorisme i el fanatisme, i no la podem perdre”, va dir Sarkozy, que va renovar davant les autoritats de Kabul el compromís francès amb la reconstrucció del país i el combat contra els talibans, expulsats del poder fa sis anys.

El cap de l’Elisi va fer una crida als països amb tropes a l’Afganistan a “comprometre’s i ajudar al ressorgiment d’un Estat afganès legítim, democràtic i modern”, i va instar la comunitat internacional a “impedir que l’Afganistan caigui en mans dels terroristes com va passar amb els talibans”.

Sarkozy també va recordar que “la solució al conflicte no és només militar” i va donar suport al pla de reconciliació amb els rebels promogut per Karzai. El polític francès va fer aquestes declaracions durant la conferència de premsa posterior a la reunió amb el seu homòleg afganès, Hamid Karzai, i el comandant de la coalició internacional de l’OTAN.

França té desplegats a l’Afganistan uns 1.600 soldats i 125 instructors dedicats a la formació de les forces de seguretat afganeses. Amb l’anunci d’ahir de l’arribada de nous grups d’instructors, Sarkozy va confirmar les declaracions del mes passat segons les quals els francesos romandran a l’Afganistan “el temps que calgui perquè no podem fracassar”. Amb tot, França forma part del grup de països europeus que, al costat d’Alemanya, Itàlia i Espanya, es limiten a controlar àrees segures del país i es mostren reticents a desplaçar-se a zones conflictives.

L’OTAN i els EUA disposen de 60.000 soldats a l’Afganistan, però el pes del combat contra els talibans i les missions més arriscades recauen en els contingents britànic i nord-americà.

Poc després de la marxa de Sarkozy va aterrar a Kabul el primer ministre d’Austràlia, Kevin Rudd, que es va entrevistar amb el president Karzai i va fer una visita als 500 soldats del seu país.

Les visites de Sarkozy i Rudd tanquen l’any més sagnant a l’Afganistan des de la invasió nord-americana, que el 2001 va posar fi al règim dels talibans. Enguany hi han mort més de 6.000 persones i hi hagut més de 1.900 atemptats amb bomba. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona