Política

Hugo Chávez ordena obrir el sarcòfag de Simón Bolívar per determinar les veritables causes de la seva mort

El president veneçolà, Hugo Chávez, ha anunciat avui que el sarcòfag que guarda les restes de Simón Bolívar (1783-1830) serà obert per determinar les causes de la seva mort, en el seu discurs a l'acte de commemoració dels 177 de la seva mort.

Chávez ha assegurat que les autoritats veneçolanes procediran a "obrir ara aquest sacrosant taüt i revisar amb els avanços científics del segle XXI les restes que hi han". El mandatari ha expressat que té "dubtes" sobre l'autòpsia que van fer al Libertador i de si les restes que estan al Panteó Nacional són realment autèntiques.

Després d'un discurs que es va prolongar durant gairebé cinc hores i que va incloure la lectura d'alguns documents històrics sobre Bolívar, el president va ordenar obrir el sarcòfag de Bolívar per revisar les seves restes. "Tant de bo siguin els de Bolívar! Tant de bo! Però hi ha dubtes. Hi ha dubtes sobre l'autòpsia de Bolívar", va advertir Chávez. "Tenim l'obligació moral d'aclarir aquesta incògnita", va afegir, citat pel diari El Universal.

Tuberculosi o assassinat?
El governant va afirmar que tenia dubtes sobre si Bolívar va morir a conseqüència d'una tuberculosi o va ser assassinat, o si les restes que va enviar Colòmbia a Caracas són els del Libertador. "Qui sap si fins i tot els ossos de Bolívar els van fer desaparèixer?", va delimitar. Bolívar -líder de la independència de Veneçuela, Colòmbia, Perú, l'Equador, Bolívia i Panamà- va morir a Santa Marta, ciutat del carib colombià, en l'anomenada Quinta de San Pedro Alejandrino en 1830, amb 47 anys.

Alhora, el mandatari va destacar que no s'ha pogut aconseguir el crani del Libertador. "Estem darrera de la pista d'aquest crani; aquesta és una investigació policial i històrica".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.