Política

Detenen a Bordeus l'actual cap d'ETA

Terrorisme

La Guàrdia Civil i la Gendarmeria francesa han detingut aquest dimarts a la nit a Bordeus, a França, quatre suposats membres d'ETA, entre els quals hi hauria Xabier López Peña, Thierry, considerat per la policia espanyola actualment com el número u de la banda terrorista, segons fonts policials.
Els altres tres arrestats podrien ser, segons les primeres informacions, Ainhoa Ozaeta, Igor Suberbiola i Jon Salaberria, exparlamentari basc de Batasuna.

En el moment de la detenció els quatre membres d'ETA estaven celebrant una reunió, segons fonts policials.

Thierry –també conegut amb els àlies de Bartolo, Zulos, Pierre i Marcel– està considerat per les forces i cossos de seguretat de l'Estat com l'actual número 1 de l'aparell militar. Té 49 anys (Galdakao, 1958) i és el culpable del final de l'alto el foc permanent. Ozaeta, molt propera a Josu Ternera, va ser l'encarregada de llegir el comunicat en què ETA va anunciar el principi de la treva el 22 de març del 2006. Salaberria és un exparlamentari de l'esquerra abertzale fugit des del maig del 2005, quan el volien empresonar pel sumari obert contra la cúpula de Batasuna. I Suberbiola va ser militant de Jarrai i Haika abans de formar part de l'aparell polític de l'organització terrorista.

Direcció assembleària
ETA funciona amb una direcció assembleària en la qual hi ha una bicefàlia formada per Josu Ternera, considerat el cap de l'aparell polític i partidari de la negociació amb l'Estat espanyol, i Thierry, cap de l'aparell militar i que està darrere de la nova onada d'atemptats amb cotxe bomba i la resta de l'ofensiva etarra. Per sota de Thierry hi ha Txeroki, reclutat per Thierry, que actua com a cap dels comandos.

Thierry va participar en les últimes dues reunions del procés de pau amb el govern espanyol, justament les que van servir per certificar el final de la treva. De fet, després de la primera reunió, ETA va volar la T-4 de Barajas, decisió que se li atribueix. Encara que es considera que és a la banda des del 1980, la seva rellevància no havia estat detectada fins fa uns mesos, quan va arraconar Josu Ternera. Des del 1993 se'l considerava el responsable dels zulos de la banda. Durant un temps va estar refugiat a Cuba i està lligat sentimentalment a una advocada defensora d'etarres, segons algunes informacions.

Bordeus des de fa dies
Fa unes setmanes ja es va trobar a prop de Bordeus un dels vehicles que van fer servir els etarres que es van fugar de Capbreton just després d'assassinar dos guàrdies civils. Ja des d'aleshores aquesta reacció es va considerar que es podia deure al fet que entre els membres d'ETA que la Guàrdia Civil havia aturat hi havia algun membre important de l'organització.

Dues detencions més
Agents de la Guàrdia Civil han detingut a primera hora d'aquest matí a la localitat guipuscoana d'Andoain l'exalcalde d'Euskal Herritarrok en aquest municipi, José Antonio Barandiaran, segons han confirmat fonts de la lluita antiterrorista.

També a Bordeus i durant aquest matí de dimecres s'ha produït una sisena detenció. Es tracta de l'arrendatari del pis on vivien els dirigents de l'organització terrorista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona