Política

La Comissió Bilateral es tanca sense cap acord per al traspàs de Rodalies

ZONA METROPOLITANA

La ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, i els cinc consellers del Govern que han assistit a la Comissió Bilateral estat-Generalitat que ha tingut lloc aquest dijous a Madrid (Joan Saura, Antoni Castells, Joaquim Nadal, Joan Puigcercós i Mar Serna) han donat per conclosa la reunió quatre hores després d'haver-la iniciat sense haver assolit cap acord en matèria de Rodalies i beques, però amb acords parcials en Inspecció de Treball i immigració, i compromisos de traspàs tancats en l'ordenació del litoral, comunicacions electròniques i homologació de títol estrangers no universitaris. La delegació catalana ha refusat una proposta d'última hora del ministeri que ha estat qualificada d'inacceptable pel conseller Puigcercós.

Les dues parts s'han emplaçat a treballar perquè abans del traspàs la Generalitat entri en la gestió dels serveis de Rodalies.

Ja s'havia avançat que la negociació seria difícil i, en la jornada d'aquest dijous, les dues parts han intentat avançar posicions en reunions prèvies i paral·leles a la comissió sense resultats. Després de dues jornades de trobades a Madrid el conseller de Relacions Insttucionals, Joan Saura, i la ministra Salgado han conversat en els minuts previs a l'inici de la trobada, que ha començat 45 minuts tard, mentre els consellers intercanviaven i estudiaven les propostes de l'executiu. També durant la reunió el conseller del PTOP, Joaquim Nadal, i la consellera de Treball, Mar Serna, han mantingut reunions a part per avançar en Rodalies i Inspecció de Treball, respectivament.
Malgrat tot, les dues parts només s'han posat d'acord en continuar conversant per fer possible que la Generalitat comenci a participar en la gestió de Rodalies abans que es faci efectiu el traspàs. La cumcomissió d'Infraestructures del 4 de febrer ha de servir per avançar en la concreció de les inversions de l'estat en Rodalies. Pel que fa a la transferència no s'ha fet cap pas i un cop conclosa la trobada el conseller de Governació, Joan Puigcercós, ha expressat el seu desencís per la manca de voluntat de l'executiu en avançar en aquesta matèria. Segons ha apuntat en una conversa informal amb els periodistes, el govern espanyol ha fet una proposta "impresentable" que proposava ajornar sis mesos el debat.

Tan la ministra Salgado com el conseller Saura han apuntat que continuen les negociacions per fer possible la transferència tan aviat com sigui possible. Salgado ha apuntat que en els últims mesos la ''concentració d'esforços'' dels ministeris ha estat ''solucionar els problemes de Rodalies'' i aquest fet ha fet necessari no poder acordar la transferència en la data anunciada pel president Zapatero, es a dir, al gener. ''No soc capaç de donar una data'', ha dit la ministra, que ha assegurat que l'administració es va posar a treballar 'l'endemà' del compromís del president espanyol, però 'els problemes' en Rodalies van fer que Foment aboqués els seus esforços en la resolució d'aquestes incidències.

Segons Salgado, l'interès del ministeri ''segueix essen'' tancar un acord en tan aviat com sigui possible, i en el moment en què existeixi l'acord es rubricarà en una nova reunió de la Comissió Bilateral. També s'ha mostrat convençuda que la societat catalana percep les 'mostres' de l'executiu espanyol en el compliment de les disposicions de l'Estatut. Com a exemple ha destacat els avenços en inspecció de treball. Rodalies, ha dit, ''és un tema molt complex –ha dit-i estem decidits a arribar a un acord en el termini més curt''.

El conseller Saura també ha lamentat la manca d'acord en Rodalies que ''tenyeix de gris'' una comissió bilateral que ha estat ''exitosa'' en la resta de les matèries abordades. En tot cas, Saura ha assegurat que les dues parts estan decidides a treballar 'encara més' per tancar un compromís en aquesta matèria. Segons el conseller, l'última proposta que la Generalitat va rebre ahir del govern espanyol no era 'suficientment bona per als interessos de Catalunya', i per tant cal que el debat 'maduri' perquè realment serveixi per millorar les condicions dels usuaris. ''El compromís –ha dit- és seguir treballant fer tan aviat com sigui possible una bilateral per fixar''. Mentrestant les dues parts avançaran en les converses per fer possible que la Generalitat participi en la gestió de Renfe abans que s'efectui el traspàs.

Altres qüestions
Pel que fa a la resta de qüestions, Salgado ha assenyalat que s'han assolit acords ''molt importants'' a l'entorn d'Immigració, comunicacions electròniques, gestió del litoral, homologació de títols i estudis estrangers no universitaris. Saura ha apuntat que en inspecció de de treball, tot i que no existeix proposta de traspàs, si un model amb creació d'una agència a Catalunya d'inspecció de treball que coordinarà amb l'estat.

En immigració, l'acord s'estén a les autoritzacions inicials de treball als estrangers que treballin a Catalunya, que passaran a ser gestionades per la Generalitat. L'acord inclou també a la gestió del contingent de treballadors, de manera que la Generalitat serà responsable d'algunes funcions referides a tràmits de caràcter laboral que en l'actualitat es desenvolupen en les delegacions i subdelegacions del govern espanyol. D'aquesta manera, Cataluny esdevé la primera comunitat que rep el traspàs.

En ordenació i gestió del litoral, l'acord cumina el traspàs parcial aprovat en l'última Bilateral del juny. La transferència d'aquest dijous fa referència a la gestió de concessions sobre el domini públic marítimo-terrestre, i autoritzacions de pas i sancions. Pel que fa a les obres d'interès general en el domini marítimo-terrestre, es crearà una comissió que farà efectiva la participació de la Generalitat.

L'acord sobre comunicacions electròniques suposa que la Generalitat es fa càrrec de la gestió del registre d'instal•ladors i infraestructures comunes de telecomunicacions en edificis. També recull la formula de col•laboració en la gestió dels usos radioelèctrics i les reclamacions dels usuaris, a més d'en matèria de radioaficionats i banda ciutadana.

En homologació i convalidació de títols no universitaris, l'acord permet que la Generalitat es faci càrrec del ple exercici de la competència.

Pel que fa a inspecció de treball, les dues parts han assolit un compromís sobre el futur model que ha de permetre fer efectiva la transferència. L'acord ha de servir per impulsar la creació de l'Agència Catalana d'Inspecció de Treball en col•laboració amb l'administració espanyola i els ajustaments precisos per a assegurar la coordinació en l'àmbit laboral i Seguretat Social. Està previst que l'acord defintiu s'assoleixi abans del 30 de juny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.