Política

Aràbia Saudita executa més

La pena de mort es dicta sobretot per als casos d'homicidi, tràfic de drogues i violació

El nombre d'execucions està augmentant considerablement aquest any a Aràbia Saudita, fet que s'explica tant per l'increment de la criminalitat com per les reticències dels familiars de les víctimes a perdonar els culpables, sovint l'única sortida d'un condemnat de salvar-se.

En un país ultraconservador, regit per una interpretació estricta de les lleis i costums islàmics, fins i tot el rei no pot indultar un condemnat a mort si ha estat declarat culpable d'assassinat amb premeditació.

Els defensors dels drets humans treballen per obtenir el perdó dels familiars de les víctimes, que amb tot és un procés molt llarg que necessita de la intervenció de molts mediadors.

Tres afganesos, declarats culpables de tràfic de drogues, van ser decapitats dimarts a Aràbia Saudita, de manera que el nombre d'execucions registrades al regne van arribar a les 90. Durant el 2006 es van registrar 37 execucions, i al 2005 n'hi van haver 83.

Els crims pels quals s'acostuma a condemnar a mort són el tràfic de drogues, el robatori a mà armada i la violació.

Mufleh al-Kahtani, vicepresident de l'Associació Nacional pels Drets de l'Home, la primera ONG saudita dedicada als drets humans autoritzada al 2004, explica: "Els canvis econòmics i socials són causa de noves classes de crims, com ara els robatoris a mà armada de grups organitzats, els homicidis involuntaris i la violació". De vegades, entre el moment de la condemna i l'execució poden passar anys, tot i que en el cas del tràfic de drogues el govern saudita acostuma a ser més expeditiu.

El preu de la sang
El perdó dels familiars de la víctima no és gratuït, sinó que s'ha de pagar l'anomenat preu de la sang. De vegades, aquest preu equival a diversos milions de dòlars.

Les ONG occidentals critiquen regularment l'existència de la pena capital a Aràbia Saudita, però els saudites es defensen evocant l'estructura tribal de la societat. Si el govern no apliqués la pena de mort, raonen, els familiars de la víctima es revenjarien.

Segons les últimes dades d'Amnistia Internacional, els països que al 2006 van executar més persones van ser aquests: Xina (1.010), Iran (177), Pakistan (82), Iraq (65), Sudan (65) i Estats Units (53).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona