estat francès
Crisi en el govern de Macron
El ministre de Sanitat presenta la dimissió en protesta per la polèmica llei migratòria
La nova norma ha estat avalada per la ultradreta, que la consideren com una “victòria ideològica”
El govern francès apel·larà al Tribunal Constitucional perquè verifiqui si la nova llei migratòria, aprovada dimarts a la nit amb l’aval de la dreta i la ultradreta, és legal i respecte als drets fonamentals. Ho ha dit la primera ministra Élisabeth Borne aquest dimecres en declaracions a la ràdio pública France Inter, després de reconèixer que algunes de les mesures incloses en la nova normativa poden ser contràries a la Constitució.
L’aprovació de la polèmica llei migratòria ha obert una crisi en el govern del president Emmanuel Macron i a les files del seu partit. El ministre de Salut, Aurélien Rousseau, ha abandonat l’executiu en senyal de protesta. La seva sortida ha estat confirmada aquest dimecres pel portaveu de l’executiu en una compareixença davant els mitjans al final de la reunió de gabinet, durant la qual ha precisat que Rousseau ja no ha assistit a la trobada ministerial. El Ministeri de Salut es veia afectat per la llei en restringir l’assistència sanitària a migrants irregulars, un fet que no veuen amb bons ulls els sectors més progressistes del macronisme. Rousseau, a més, forma part de l’ala progressista del macronisme, que s’ha sentit traïda en els seus valors per una norma beneïda per l’extrema dreta.
Marine Le Pen, líder de l’extrema dreta francesa i aspirant a succeir Macron al palau de l’Elisi, va celebrar el text com una “victòria ideològica” del seu partit, Reagrupament Nacional, perquè, segons va dir, la nova llei recull el principi de “defensa de la preferència nacional”.
La nova llei migratòria francesa preveu un enduriment en les condicions d’acollida dels migrants en situació irregular i restriccions temporals als qui es troben en situació legal per obtenir ajudes.