política
Amnistia Internacional demanar una llei d’amnistia més ambiciosa
Reclama que la llei inclogui algun tipus d’indemnització i reparació pels Jordis
Demana que s’exclogui de la llei qualsevol ús excessiu de la força perquè es puguin investigar les càrregues policials
Amnistia Internacional reclama que la llei d’amnistia sigui més ambiciosa i inclogui de manera suficient la reparació de les víctimes de la repressió de l’estat. En concret, es refereix al cas dels líders independentistes Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, per als quals la norma no contemple “cap tipus d’indemnització o de reparació”, el que, segons l’organització internacional, contradiu el dret internacional.
Aquest és un dels aspectes que ha destacat l’organització en el seu anàlisi de la llei d’amnistia que ha fet públic aquest dijous i ha fet arribar als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats. L’entitat demana que modifiquin aquest aspecte perquè la llei pugui estar “perfectament alineada amb els estandars internacionals de drets humans”.
En el cas dels Jordis, condemnats per sedició, un delicte ja desaparegut amb la última modificació del codi penal, l’organització, a banda de considerar “injusta” la pena “per haver expressat pacíficament els seus drets a la llibertat de reunió i expressió”, critica que la llei no anul·li les resolucions judicials condemnatòries ni contempli cap tipus d’indemnització o reparació.
Tot i que considera “positiu” que s’exclogui de la llei d’amnistia els actes tipificats de tortures o actes inhumans, retreu que es condicioni aquesta exclusió a “un llindar mínim de gravetat”.
En aquest sentit recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans considera que qualsevol utilització innecessari de la força per part de la policia vulnera l’article 3 del Conveni europeu de Drets Humans. L’organització ha documentat casos d’ús excessiu de la força perpart de la policia tant en la jornada de l’1 d’octubre del 2017 com durant les mobilitzacions contra la sentència del Suprem d’octubre del 2019. En conseqüència, demana que la llei modifiqui aquest punt per excloure qualsevol us excessiu de la força i que permeti la investigació d’aquestes accions. També reclama una reparació justa a les víctimes d’aquests actuacions. l
D’altra banda, també ha insistit, com ja havia destacat en altres ocasions, que el cas de Tsunami Democràtic no es pot qualificar com a terrorisme com defensa l’Audiència Nacional. Consideren que “no s’assoleix el llindar que, segons els estàndards internacionals, és exigible per afirmar que es tracta d’actes de naturalesa terrorista”.