Política

15 dels detinguts ingressen a la presó de Soto del Real

Les ordres responen a l'"elevat risc de fugida" dels processats i la imminència de la sentència, que es podria conèixer el 10 de desembre que ve

Quinze dels 25 processats al sumari contra l'aparell polític d'ETA, Ekin, i altres organitzacions de l'entorn de la banda terrorista han ingressat a la presó de Soto del Real.

La Sala penal de l'Audiència Nacional ha ordenat avui la detenció de 46 persones al País Basc i Navarra, tots ells processats per la seva vinculació amb Ekin, l'entramat social, polític, internacional, econòmic i mediàtic de l'organització terrorista ETA.

Les ordres responen a l'"elevat risc de fugida" dels processats i la imminència de la sentència, que es podria conèixer el 10 de desembre que ve.

El fet que s'acabés jutjant a 52 persones i només s'ordeni la detenció de 46 no vol dir que aquestes sis hagin estat absoltes, ja que la Sala penal podria haver considerat innecessari la seva detenció perquè la condemna és molt reduïda.

Entre els processats destaquen l'exdirigent de CAS Xabier Alegria, l'advocat d'etarres Txema Matanzas, l'exmembre de la Taula Nacional de Batasuna i president de la fundació Josemi Zumalabe Carlos Trenor, l'antiga dirigent de les joventuts proetarras Ana Lizarralde, l'exalcalde de Llodio Pablo Gorostiaga i l'exdirector del Consell d'Administració d'Egin i també antic dirigent de Batasuna José Luis Elkoro, qui s'enfronta a la major petició de pena juntament amb l'exconseller d'Orain Francisco Murga.

484 anys de presó
Els 52 processats s'enfronten a penes que oscil·len entre els 4 i 19 anys de presó, malgrat que en un principi el Ministeri Públic exigia condemnes d'entre 10 i 51 anys de presó. En total, les peticions de condemna sumen 484 anys. El fiscal Enrique Molina a l'inici del judici demanava més de 1.000 anys. El judici del sumari 18/98 va quedar vist per a sentència el 14 de març de 2007 i va tenir una duració de 16 mesos.

A la majoria dels processats se'ls imputa delictes d'integració en organització terrorista o col·laboració a banda armada. També se'ls acusa de delictes contra la Seguretat Social, contra Hisenda Pública, de comptabilitat i falsedat documental.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.