Política

Mas es concentra en l’última oportunitat per presidir la Generalitat i renunciarà a liderar CDC en el pròxim congrés

15è congrés de CDC

Artur Mas s’ho jugarà tot a una sola carta. El secretari general de CDC es concentrarà a partir d’ara a lluitar per arribar a la presidència de la Generalitat i alhora renunciarà a la secretaria general de CDC en el pròxim congrés convergent, on haurà de sortir un nou liderat de futur. L’aposta és rotunda i Mas la va fer pública ahir amb un punt de solemnitat en la presentació de la candidatura a la direcció. En fer-ho, va deixar palès que té una sola opció més per conquerir la presidència, perquè el liderat del partit està lligat a la candidatura. Si no és que ja és president de la Generalitat...

El líder de CiU vol mantenir la filosofia de la limitació de mandats aprovada en l’anterior congrés convergent, i també va anunciar que la pensa aplicar si governa Catalunya. En aquest cas, no estarà a la presidència més de 2 o 3 mandats, com va declarar a l’AVUI. Mas vol impulsar un missatge de regeneració política.
Seguint aquesta tònica, el líder de CiU va convertir també el seu informe de gestió en un exercici de catarsi. El secretari general convergent no té problemes per consolidar el seu liderat al congrés, i va aprofitar la presentació del balanç d’actuació per passar pàgina de les eleccions del 2006 i enfocar una nova etapa política a Catalunya.

Mas no va dubtar a assumir personalment les causes que s’hagués reeditat per segon cop el tripartit. Amb tres escons més, cosa que representen uns 40.000 vots de CiU, el tripartit no hauria tingut majoria. “Jo personalment no vaig saber convèncer prou”, va reconèixer davant dels delegats, desvinculant totalment la resta de la direcció d’aquesta mancança. Mai fins ara el secretari general de CDC havia utilitzat amb tanta claredat aquesta argumentació, fins al punt que ahir no va culpar les maniobres del tripartit del seu desplaçament per segon cop a l’oposició. Va llençar amb això a la cuneta la imatge de ressentiment i rancor.

Expectació
Mas va assumir l’autocrítica de forma oberta perquè se sent fort, amb una militància molt expectant per veure com es desenvoluparà el projecte de Casa Gran del Catalanisme. Es pot copsar plenament aquest ambient als passadissos del Palau de Congressos de Catalunya. El líder de CiU va reclamar per això generositat a CDC per tirar endavant l’aposta de Casa Gran, que representarà relativitzar en algun grau la marca de Convergència. Mas va descriure aquest fenomen de manera gràfica. “Potser les parets de CDC estan massa marcades per la història”, va admetre mentre apostava per acollir en la nova proposta persones “que potser no comparteixen el balanç del passat però sí el projecte de futur catalanista”. Al seu entendre, la Casa Gran permetrà aprofitar la diversitat del catalanisme, sense caure en la dispersió, “que és el seu gran problema”.

La votació de l’informe de gestió va posar de manifest que el liderat de Mas al seu partit és a hores d’ara molt sòlid, fins i tot més que en el congrés anterior, celebrat l’any 2000. Va rebre el 98,36 per cent de vots favorables, davant d’un 0,3% de vots en contra i un 1,34 per cent de vots en blanc.

Al final, Mas va referir-se a la política espanyola, per advertir al president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, que CiU no està obligada a pactar amb ell. El líder nacionalista va donar per fet que rebran pressions per “fer de bons minyons” i donar estabilitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navalni a la llista de “terroristes”

Barcelona