Política

Condemnada a guanyar

Primàries EUA

Després de tantes primàries demòcrates qualificades de “decisives”, costa utilitzar el mateix adjectiu per parlar de les d’avui a Pennsilvània, però sembla que ara va de debò i aquestes podrien ser les definitives, sobretot per a Hillary Clinton, que està obligada a guanyar i a fer-ho per un ampli marge per mantenir-se en la cursa per la presidència dels Estats Units.

A Pennsilvània hi ha 158 delegats en joc, però ja no es tracta d’anar sumant delegats, atès que matemàticament cap dels dos aspirants demòcrates pot arribar als 2.024 necessaris per aconseguir la nominació del partit. El repte de Barack Obama i Hillary Clinton és ara convèncer els superdelegats o barons del partit, que són els que acabaran decidint la nominació del millor candidat per vèncer el republicà John McCain en les eleccions presidencials del novembre.

Si obté una victòria contundent, Hillary pot validar el seu argument que ella és la candidata que pot guanyar els Estats grans, com Florida, Ohio i Califòrnia, que són cabdals per aconseguir la victòria a la tardor. Si guanya pels pèls, augmentarà la pressió perquè es retiri, però primer algú l’haurà de convèncer que ho faci. Un tercer escenari és que perdi. Llavors, no caldrà que ningú la convenci per retirar-se. Obama, per la seva part, vol afermar a Pennsilvània el seu paper de presumpte nominat i concentrar-se a batre McCain.

Tot i que el senador continua al capdavant en nombre de delegats, és ella qui surt com a favorita i les enquestes li donen un avantatge d’entre sis i set punts. Tanmateix, la distància havia sigut de vint i per això l’equip de Clinton ha rebaixat les expectatives. Obama, per la seva banda, va dir ahir que preveu que Hillary guanyi però que sigui un resultat ajustat. “Ho farem millor del que la gent es pensa”, va dir.

Davant una jornada cabdal, els candidats han apujat en els últims dies el to dels seus atacs. Hillary va jugar ahir la carta de la por amb un anunci amb imatges de Bin Laden i l’atac de Pearl Harbor i la pregunta: Qui creus que té el que cal?. El senador per Illinois va respondre amb una frase manllevada de la campanya de Bill Clinton: Vota les teves esperances, no les teves pors.

Comentaris ofensius
Pel que fa als comentaris ofensius d’Obama sobre els treballadors, és clar que no l’ajudaran a captar aquest vot, però tampoc han tingut un efecte significatiu en les enquestes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.