Política

El Parlament basc aprovarà avui la consulta popular gràcies a l'esquerra abertzale

Euskadi

El Parlament basc aprovarà aquest matí el projecte de llei impulsat per Juan José Ibarretxe que regula la consulta popular que el lehendakari pretén celebrar el proper 25 d'octubre per obrir un nou procés de solucions a Euskadi. I, com ara fa tres anys i mig amb el pla Ibarretxe, serà l'esquerra abertzale qui, amb el seu paper d'àrbitre a la cambra de Vitòria, salvarà els mobles al lehendakari.
La incògnita, després de setmanes de calculat silenci, es va resoldre ahir al matí, 24 hores abans del ple, quan el grup parlamentari del Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) va anunciar que un -només un- dels seus nou representants votarà a favor de la consulta i, amb aquest gest, desfarà l'empat a 33 entre els que recolzen la iniciativa d'Ibarretxe (tripartit i Aralar) i els que la rebutgen (PSE i PP). Salvat in extremis el referèndum, els altres vuit parlamentaris d'EHAK s'abstindran.

L'esquerra abertzale, per tant, calca l'estratègia que va utilitzar el desembre del 2004 per possibilitar l'aprovació de l'anomenat pla Ibarretxe. En aquella ocasió, Arnaldo Otegi va anunciar que tres dels parlamentaris de Sozialista Abertzaleak votarien que sí per defensar l'autodeterminació, i que els altres tres votarien no pels "errors" comesos durant anys pel PNB, aprovació de l'Estatut de Guernica inclòs.

Coses que canvien o no
Algunes coses han canviat en aquests tres anys i mig però altres no: Sozialista Abertzaleak ja no existeix i Otegi és a la presó des de fa més d'un any. Els arguments del conglomerat format per dones d'EHAK són els mateixos de sempre de l'esquerra abertzale: carregada contra el PNB i sí crític a la consulta per evidenciar "l'autèntic rostre del PNB", el d'un partit que limita les seves aspiracions a l'autonomisme i que "acatarà" la suspensió del referèndum.

Molt bé. Però el projecte de llei de consulta del lehendakari tirarà endavant i el resultat de tot plegat és que serà Espanya i no Euskadi qui impedeixi la consulta. Just el que volia Ibarretxe. Quedarà clar, doncs, que la Constitució prohibeix que els bascos decideixin el seu futur. La resta de parlamentaris abertzales, això sí, s'abstindran perquè la iniciativa del lehendakari, al seu parer, no és res més que "un instrument per escenificar un fals enfrontament amb el PSOE", amb l'únic objectiu de guanyar les properes eleccions autonòmiques.

En marxa el pla B
El govern espanyol engegarà avui mateix, un cop al migdia s'hagi fet la votació del projecte de llei a Vitòria, la maquinària legal contra la consulta a través del Tribunal Constitucional amb un recurs d'inconstitucionalitat que suspendrà automàticament la consulta.

Aquesta suspensió es perllongarà un mínim de cinc mesos. Transcorregut aquest període, el TC haurà de decidir si continua el bloqueig o no fins que dicti sentència; una resolució que tots els partits bascos donen per fet que enterrarà el referèndum.

El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha repetit en més d'una ocasió que en cap cas aniran en contra de la llei. Els penebistes es limitaran a impulsar mobilitzacions al carrer i a denunciar la prohibició estatal davant les institucions europees.

Per tant, encara que avui el Parlament doni llum verda a la proposta de llei del lehendakari, tot apunta que no hi haurà consulta popular a Euskadi el proper 25 d'octubre, tal com detalla el full de ruta sobiranista d'Ibarretxe. Tampoc serà fàcil la vida del tripartit basc en aquest escenari, amb EA i un sector del PNB que aposten per desobeir el Constitucional i l'avanç de les eleccions basques. I, per postres, EHAK i ANB seran il·legalitzades d'aquí a unes setmanes, i això restarà capacitat i protagonisme a l'esquerra abertzale.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.