memòria democràtica
Granollers, Les Franqueses i La Garriga commemoren els 85 anys dels bombardejos feixistes
Els actes de record comencen dilluns i inclouen visites guiades als espais representatius dels bombardejos, així com la presentació dels darrers treballs i noves investigacions en marxa
El Vallès es prepara per commemorar el 85è aniversari dels bombardejosfeixistes de 1939, que van provocar nombroses víctimes i destrosses a diverses poblacions com Granollers, Les Franqueses del Vallès i La Garriga. A Granollers, els dies 24, 25 i 26 de gener del 1939, com a suport a l’avanç de les tropes franquistes, la ciutat va tornar a ser bombardejada per l’aviació sota les ordres del general Franco, i hi va haver una quarantena de víctimes i noves destrosses. De fet la ciutat havia estat bombardejada el maig de 1938, però els atacs de 1939 varen ser més dispersos. I finalment el 28 de gener, les tropes franquistes van entrar a Granollers. El consistori ha preparat dues propostes pel diumenge 28 de gener per commemorar els bombardejos. Un és un itinerari guiat, pels espais que van ser el focus dels bombardejos, i que està organitzat pel Museu de Granollers. Caminant per la ciutat si fixes la mirada al terra pots veure unes rajoles de color violeta i negre que idenfiquen on van caure les bombes, i que duen la data de quan va passar. El recorregut pretén donar a conèixer aquesta part de la història més contemporània. I també, el mateix diumenge 28 de gener, al Llevant Teatre, es fa l’obra Winnipeg, un cant a l’esperança i una crida contra l’oblit que recorda el moment en què el poeta Pablo Neruda i el ministre d’Exteriors del Govern xilè, Abraham Ortega, van obrir les portes del país a més de 2.000 republicans espanyols exiliats. Després de l’espectacle es farà una conversa amb la companyia oberta al públic.
L’Arxiu municipal també farà públic un dietari de 1936 dels primers dies de la Guerra Civil a Granollers, que es podrà llegir a partir del dia 1 de febrer a www.granollers.cat/arxiu. El document va arribar a l’Arxiu en el context de la campanya «Contra l’oblit», feta de maig de 2021 a maig de 2022, que va tenir com a objectiu recollir els darrers testimonis del bombardeig de 1938. Es desconeix la identitat de l’autor del dietari, però sí que se sap que era jove, que aquells dies de juliol i agost de 1936 es trobava a la Granollers i que formava part de la família Relats de Granollers. El document és una donació del poeta i editor Jordi Cornudella, net de Maria Codina Relats, familiar de l’autor del dietari.
La Garriga
A La Garriga, la commemoració del bombardeig del 1939 vol connectar el que va patir la població fa 85 anys amb el que succeeix arreu del món encara avui. Els actes començaran divendres 26 de gener i s’allargaran fins a finals de febrer. L’ acte institucional de record de les 15 víctimes mortals garriguenques, tindrà lloc diumenge 28 de gener, a les 12 hores, a la fossa comuna del cementiri de la Doma. També es presentarà el Dietari de la Guerra Civil a la Garriga, 1936-1939, d’Antoni Bulbena-Tosell, un intel·lectual de la Renaixença catalana que narra les seves vivències, opinions i informacions que recollia sobre el conflicte. La presentació comptarà amb Jordi Serra i Massansalvador, editor de l’obra. També s’ha programat un itinerari guiat pel camp d’aviació de Rosanes, el dia 27 de gener, així com visites teatralitzades al refugi el 10 de febrer, o una pedalada pels espais de memòria de la Garriga, el 18 de febrer.
Les Franqueses del Vallès
L’atac de l’aviació feixista a les Franqueses del Vallès del 1939 va provocar tres víctimes mortals i destrosses importants a la zona de l’estació de Corró d’Avall. Durant l’acte de presentació dels actes de commemoració a Les Franqueses l’historiador Joan Garriga ha explicat la feina d’investigació i divulgació que s’ha fet durant l’any amb el suport tècnic del consistori. És «Les Franqueses del Vallès. El cost humà de la guerra de 1936 – 1939» en què segueix el recorregut de tres persones de les Franqueses (Martí Ferrer i Juanola; Daniel Baró Rius; i Remigio Málaga García) que van ser deportades al camp nazi de Mauthausen. Una investigació encara en marxa perquè aquest primer treball ha portat a noves dades per ampliar la recerca. Els actes de record començaran dilluns 23 de gener, i s’estendran fins al 27.