Política

Moratinos presenta formalment la candidatura de Barcelona com a seu del Secretariat de la Unió per al Mediterrani

El ministre d'Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, ha presentat formalment aquest diumenge al matí durant la reunió dels seus homòlegs al Grand Palais a París la candidatura de Barcelona com a seu del Secretariat de la Unió per al Mediterrani (UPM).

''Crec que Barcelona té tota la legitimitat política i històrica del propi procés. I puc dir que hi ha un ambient favorable, encara que d'aquí al mes de novembre, quan es prengui la decisió, hem d'aconseguir construir el consens definitiu'', ha declarat Moratinos en un moment en què s'ha absentat de la reunió. A la tarda, se celebra la cimera fundacional de la UPM amb 43 caps d'estat i de govern de 43 països.

Moratinos ha afegit que, de moment, la de Barcelona era la única candidatura que s'havia manifestat durant la reunió del matí, tot i que ha donat per entès que n’hi hauran més. ''És l'única candidatura que s’ha presentat en les intervencions, tot i que hi ha d'altres països que han evocat per altres conductes el seu desig de poder ser seu'’, en referència a l'interès mostrat també per Marroc (Rabat), Tuníssia (Tuníssia) i Malta (La Valletta).

''Creiem que, conjuntament amb d'altres països, podem establir les condicions perquè la seu sigui atorgada a Barcelona'', ha continuat el ministre d'Exteriors, que no ha entrat en detalls sobre les característiques de la candidatura de la capital catalana. Els representants de la Comissió Europea, en tot cas, disposen d'un projecte de la secretària per a la Unió Europea de la Generalitat, entregat aquesta setmana a Brusel.les per Anna Terrón, en què es posa a disposició el Palau de Pedralbes per aquesta seu.

En la discussió de la tarda dels 44 de caps d’estat i de govern que participen a la cimera del Grand Palais parisenc, prop dels Camps Elisis, no es pren la decisió de la seu, però el president espanyol, José Luis Rodríguez, proposarà oficialment als seus homòlegs la candidatura de Barcelona. El moment de l’elecció serà la pròxima reunió de ministres d’Exteriors de l'Euromed (en marxa des de 1995), el 3 i 4 de novembre a Marsella.

En referència al nom oficial de ''Procés de Barcelona: Unió per al Mediterrani'', Moratinos ha recordat que aquesta és la denominació oficial que es recull a l’esborrany, i que ha d’aparèixer a la declaració final, però ha donat entès que el nom en el futur es retallarà només en Unió per al Mediterrani. ''Quan tinguem les institucions ja tancades, passaríem del procés a la Unió'', ha admès el ministre que, de totes maneres, ha remarcat que a la declaració “hi ha 37 referències al procés de Barcelona''. Per la seva part, la comissària d'Exteriors de la UE, l’austríaca Benita Ferrero-Walde, ha volgut restar rellevància al manteniment o no de la referència barcelonina a la UPM.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.