JORDI GOU
PORTAVEU DE MÉS BORDILS-AMUNT
“S’ha fet marxa enrere i passen cotxes a l’entorn de l’escola”
“No podem tirar amb un concurs de l’aigua caducat des de fa uns set anys. Se’n redacta un altre, però en el context d’ara anem tard”
“Som partidaris de fer una pujada gradual del valor cadastral. Ara les cases noves paguen preus actuals i les cases velles, no”
Agraïm a Junts que convoqui una comissió informativa prèvia al ple, tal com vam demanar
Regidor de la CUP durant la primera part del mandat 2011-2015, Jordi Gou i Joher (Bordils, 1978) va ser el cap de llista de Més Bordils-Amunt –segona llista més votada de quatre– i és ara el cap de l’oposició a l’Ajuntament. Amb tres regidors dels nou del ple, Gou explica que l’equip de govern, de Junts, ha aplicat mesures que ja proposava la seva formació. Coordinador tècnic d’una empresa química, el regidor, militant de la CUP, lamenta que el servei d’aigua potable del poble tingui la concessió caducada des de fa més de sis anys.
Encara fan allò que els regidors pleguin a mig mandat per facilitar la rotació en el seu grup?
Sí, si, la nostra política és que hi hagi un relleu a mig mandat, al cap de dos anys o dos anys i una mica més. Així, en un període així, podem fer una activitat més intensa i facilitar que tota l’assemblea participi en l’Ajuntament. Nosaltres som els portaveus de l’assemblea.
Quina valoració fan del seu resultat del maig passat? Van mantenir els 3 regidors del 2019, però van perdre percentatge de vots (del 29,36% al 26,10%) i Junts va guanyar un regidor (de 5 a 6).
Evidentment nosaltres tenim una llista de vots bastant fixa. Teníem tres regidors i aspiràvem a algun més. També és cert que amb un equip de govern amb majoria absoluta és molt complicat fer-se veure.
Junts no havia comès grans errors per perdre?
Grans errors, no, però sempre hi ha coses a millorar.
Quin tipus d’oposició fan i quina valoració els mereix Junts?
No parlaré dels seus errors. Jo parlaré de les nostres idees. Ens vam presentar amb quatre punts del programa: habitatge jove, centre cívic, sostenibilitat i participació ciutadana. Veiem que de mica en mica se’ns fa cas en una cosa que ja portàvem en l’anterior legislatura, en el sentit que al poble hi hagi llocs de relació intergeneracional. Aquest espai [centre cívic] ara ja està previst.
On?
És un avantprojecte. Aniria en una zona d’equipaments, entre el parc Muriel Casals i el pavelló Blanc-i-Verd. Al cap dels anys han vist que això feia falta, igual que ja havíem dit que era bo el porta a porta [vigent a Bordils des de l’1 d’abril del 2022].
Quins són els problemes de Bordils (1.830 habitants) als quals no fa front l’Ajuntament?
En participació ciutadana l’anterior legislatura es van fer uns pressupostos participatius, que són insuficients i que només deixen un 2% de la inversió a triar. Voldríem que els projectes de mandat quedessin més clars i que els pogués triar el poble. Ara tenim un problema de sequera. Tenim un concurs de l’aigua que fa uns set anys que està caducat. I en les bases del nou concurs diuen que creixerà el consum. L’aigua de Bordils està contaminada per nitrats i comprem aigua a Celrà perquè el tant per cent baixi. Però això no és una solució. S’hauria de buscar i fer un pou nou i no haver de comprar aigua al poble veí.
En el seu programa deien justament això de l’aigua que es compra a Celrà. És així?
A Bordils no tenim resolt ni el consum propi. Es va fer el concurs, però el va impugnar una empresa. Passa a Bordils i en altres llocs, però no podem anar tirant amb un concurs caducat des de fa uns set anys. Ja ho vam denunciar en els plens. De moment s’està redactant un concurs nou, però en un context com l’actual ja anem tard.
En el butlletí municipal del mes de gener, demanaven que s’actualitzi el valor cadastral de les finques i que l’Ajuntament faci una regularització dels valors. Per què ho defensen?
Això ho hem defensat. Com que no tenim indústries, el pressupost de l’Ajuntament s’aconsegueix, en una part important, per l’IBI. Si no actualitzem el preu de mercat, hi ha gent que paga valors que no toquen. Empobrim l’Ajuntament per no ferir sensibilitats i no per tocar butxaques. Això ja va passar quan des d’Europa i el govern espanyol hi va haver una pujada excessiva. Nosaltres som partidaris de fer una pujada gradual i que tothom pagui el mateix. Ara les cases noves paguen preus actuals i les cases velles, no. Regularitzaríem aquesta part de l’IBI. S’estan pagant impostos amb preus de fa trenta anys. I ens podem trobar, igual que en el tema de l’aigua, que ens vingui imposada una pujada per reial decret, i això seria pitjor.
Un exregidor d’Iniciativa a Girona i responsable de Medi Ambient, l’Enric Pardo, és el número 2 de Més Bordils. Com és?
L’Enric és veí de Bordils des de fa anys. Està implicat políticament des de l’anterior mandat amb nosaltres. Té un bagatge, és una persona d’esquerres i estem molt contents de tenir-lo a l’assemblea.
Funcionen per assemblea?
Sí, sí, i els regidors en som els portaveus. Una altra cosa que voldria dir i que volem agrair a Junts és que vam demanar que hi hagués una comissió informativa abans del ple i ens ho han acceptat.
La fan una setmana abans o uns dies abans del ple?
Sí, deu dies abans se’ns convoca.
Hi vol afegir alguna altra cosa?
Una cosa en què hem xocat amb l’equip de govern és que en l’anterior mandat vam presentar una moció perquè a l’entorn de l’escola hi hagués un entorn amable i una zona verda. Es va aprovar fer-ho, i no només treure el trànsit i millorar tot aquell entorn, sinó que sigui un lloc de trobada. L’any 2023 es va aprovar aquella moció i es va retirar el trànsit de fora de l’escola, però no es va fer una zona amable. Ara han fet marxa enrere i tornen a passar-hi els cotxes. Aquí, en un poble on en cinc minuts s’arriba a peu pertot, ara tothom torna a anar en cotxe a l’escola. Ells han vist que governar i fer content a tothom no es pot fer, però quan es governa, s’ha de ser conseqüent i valent [...] I una altra cosa que ens agradaria és que espais amables que tenim, com ara el riu Ter o la palanca, estiguessin oberts al poble i fer-hi zones boniques, protegides, mitjançant rutes o llocs d’interès. El poble viu d’esquena al riu Ter.
Què és la palanca?
La palanca és un espai que transcorre entre [Sant Joan de] Mollet i Bordils, i la gent va en bici per un camí de terra. És una zona bonica, que està deixada, i es podria millorar posant-hi bancs, per exemple.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.