Índia
L’Índia esclafa les manifestacions pacífiques d’agricultors
Els camperols fa dos dies que marxen cap a Nova Delhi per reivindicar el compliment dels acords aconseguits fa un any
El govern de l’Índia està aixafant el dret a manifestar-se pacíficament dels agricultors indis, que s’han vist bloquejats per barreres i gasos lacrimògens en els seus intents per aconseguir Nova Delhi i exigir garanties a la producció, segons diu Efe que recull una denúncia d’aquest dimecres d’Amnistia Internacional (AI). L’organització pro drets humans va cridar les autoritats índies a “deixar d’aixafar la dissidència pacífica”, ha indicat en un comunicat.
“En comptes de facilitar el dret a manifestar-se, el govern indi està una vegada més fent tot el possible per a reprimir les protestes pacífiques dels agricultors”, ha dit el director d’AI al país asiàtic, Aakar Patel. L’Executiu nacionalista hindú del primer ministre, Narendra Modi, hauria d’investigar en el seu lloc les acusacions d’ús excessiu de la força contra els agricultors en l’estat del nord de Panjab, ha afegit.
“A més, no s’haurien d’utilitzar bombes de fum mitjançant aeronaus no tripulades”, ha denunciat AI, en referència a les denúncies que les forces de seguretat han utilitzat drons per a fer ploure bombes lacrimògenes sobre els agricultors.
Una comitiva formada per milers de pagesos i centenars de tractors fa dos dies que tracta de travessar la frontera entre Panjab, conegut com el ’graner de l’Índia’, i l’estat veí de Haryana amb l’objectiu últim d’arribar a Nova Delhi i fer arribar al govern les seves peticions.
Convocats per diversos sindicats, els agricultors demanen entre altres coses garantir per llei els preus mínims de venda sobre la producció (MSP) d’unes certes collites, per a protegir així el seu valor davant la fluctuació del mercat i les grans empreses.
La implementació dels preus mínims va ser una de les principals reivindicacions de les protestes pageses entre 2020 i 2021, quan milers d’agricultors van acampar per gairebé 15 mesos a les fronteres de la ciutat en resposta a una reforma agrària promoguda pel govern indi.
En aquella ocasió, Modi va haver de cedir a la pressió i derogar la llei, que segons els agricultors donava massa poder a les grans empreses en desregular el mercat, però els sindicats consideren que el govern no ha complert amb totes les seves demandes dos anys després.