política
Batussa per la immersió
La dreta i la ultradreta es tornen a aliar al Parlament Europeu en una altra batalla contra el model lingüístic a les aules
L’informe preliminar de la missió d’eurodiputats sobre la immersió demana un tracte “equivalent” del català i el castellà
Nou xoc al Parlament Europeu pel controvertit informe de la missió d’eurodiputats sobre la immersió lingüística a les escoles catalanes. La dreta i l’extrema dreta espanyola es van tornar a aliar ahir al Parlament Europeu per convertir el comitè de Peticions en escenari de la croada contra la immersió. S’hi debatia per primer cop l’informe de la missió d’eurodiputats que va visitar Catalunya entre el 18 i el 20 de desembre per conèixer el sistema lingüístic a les escoles. La missió, orquestrada pel PP i Ciutadans i completament formada per eurodiputats conservadors, ja va néixer amb el boicot dels grup progressistes, que es van negar a participar-hi.
Així, el debat va estar marcat pel xoc entre els conservadors –populars, liberals i extrema dreta– i els progressistes –socialdemòcrates, verds i l’esquerra– que ha caracteritzat la missió des del principi. Sense èxit, els grups progressistes van intentar ajornar el debat perquè, segons van argumentar, van rebre l’informe que s’hi havia de debatre amb menys de 24 hores d’antelació, un requisit que fixa el reglament. Aquestes demandes van topar amb la negativa de la presidenta del comitè de Peticions, la popular Dolors Montserrat, que, davant les crítiques, va defensar que la missió sobre la immersió a Catalunya està rebent el mateix tracte que la resta.
“Vergonya” i “instrumentalització” van ser algunes de les acusacions que eurodiputats progressistes van adreçar contra la missió impulsada pel PP i Ciutadans, i més concretament contra la presidenta del comitè. “No segueixi aprofundint en el dany a la reputació del Parlament Europeu, intenti almenys aparentar imparcialitat”, va assenyalar l’eurodiputat de Junts Toni Comín. “No ens sembla just que hi hagi peticionaris que fa molt de temps que esperen perquè la seva petició es debati i que aquesta l’haguem debatut ja sis vegades”, hi va afegir l’eurodiputada del PSOE Cristina Maestre.
“No entenc tant de soroll”, va respondre Montserrat a les acusacions d’instrumentalització i partidisme dels grups progressistes, que amb les crítiques van aconseguir retardar gairebé una hora l’inici del debat. Un cop iniciada la discussió, la primera a prendre la paraula va ser la cap de la missió, la liberal estoniana Jana Toom. En representació de la delegació, Toom va demanar “protegir” les famílies i els alumnes que demanen ensenyament en castellà a les escoles. La liberal estoniana va denunciar casos “d’assetjament”, “exclusió social” i fins i tot “discurs d’odi” contra els qui volen més castellà als centres. Toom també va instar a “reconciliar les diferents perspectives” sobre la immersió per garantir la “diversitat lingüística”.
La intervenció de la cap de la missió va recollir així bona part de les principals idees de l’informe que ella mateixa havia elaborat i que es portava a debat. El document, que encara no és el definitiu de la missió, demana un tracte “equivalent” del català i el castellà com a llengües vehiculars a les escoles i insta les autoritats a “garantir que no es discrimina els infants”. El text també parla d’“assetjament”, “intimidació” i “discurs d’odi” contra les famílies que han exigit el 25% de castellà als tribunals i expressa “preocupació” pel que considera “exclusió social o, en alguns casos, intimidació i bullying contra nens i pares” que han defensat ampliar les hores de castellà.
“Condemnem el fet que hagin estat víctimes de discursos d’odi i demanem a les autoritats regionals que monitorin de prop aquests comportaments inacceptables”, diu l’informe preliminar de la delegació d’eurodiputats.
En la línia esperada, els eurodiputats que integren la missió van defensar idees recollides al document, però hi va haver una veu discordant, la de l’eurodiputada Maria Angela Danzì, del Moviment Cinc Estrelles, que no està adscrit a cap grup. “M’he sentit violenta durant aquesta missió perquè partits de la majoria com els socialdemòcrates o els verds no hi han participat; això no és positiu i no ha permès que el resultat de la missió sigui imparcial”, va lamentar la italiana.
Un cop presentat, ara l’informe elaborat per la cap de la missió ha de passar el període d’esmenes i es portarà a votació en la sessió del 19 de març.