Política

De boicot, ni parlar-ne

Governs i organismes esportius es mostren contraris a boicotejar la pròxima fita olímpica per la repressió xinesa al Tibet

La sagnant repressió de l’exèrcit xinès al Tibet ha superat l’àmbit polític. El conflicte ha esquitxat els Jocs Olímpics de Pequín fins al punt que han sigut moltes les veus il·lustres que han demanat un boicot internacional a l’esdeveniment. La crida, però, no ha tingut gaire acceptació, almenys pel que fa als principals governs mundials i organismes esportius.

Associacions pro drets humans i personalitats com Steven Spielberg, que va renunciar a dirigir la cerimònia d’obertura, els actors Richard Gere, defensor de la causa tibetana, Mia Farrow, o el filòfof Bernard-Henri Lévy, entre d’altres, han demanat el boicot olímpic. Ahir mateix, el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Jacques Rogge, es va mostrar “molt preocupat” per aquesta possibilitat, alhora que va avisar que els perjudicats “serien únicament els esportistes”.

Rogge, de tota manera, tindrà motius per tranquil·litzar-se davant l’allau de reaccions oficials descartant boicotejar els Jocs. Per començar, la dels presidents dels Comitès Olímpics Europeus, que per boca dels seu president, Patrick Hickey, descarten torpedinar Pequín 2008 perquè “l’esport no es pot barrejar amb la política”. Togay Bayatli, vicepresident d’aquest organisme, reclama que siguin “les Nacions Unides les que solucionin les qüestions polítiques”.

Els ministres d’Esports de la Unió Europea, reunits a Eslovènia, van fer una declaració final refusant la idea d’un boicot. El ministre eslovè d’Esports, Milan Zver, que com amfitrió va presidir la trobada, es va mostrar “en contra d’un boicot als Jocs de la Xina. Les pressions polítiques a través dels esports no funcionen”.

La Comissió Europea (CE) considera que el boicot “no és la forma més adient per promoure la defensa dels drets humans a la Xina”, segons va dir ahir la portaveu de relacions exteriors, Christiane Hohmann. La cancellera alemanya, Angela Merkel, afirma que una mesura així “només perjudicaria els esportistes”, mentre que el secretari d’Estat francès d’Esports, Bernard Laporte, va avisar que boicotejar “no serveix de res. Dir que no fer els Jocs servirà per obrir la Xina, restablir els drets humans i solucionar tots els problemes és una utopia, un somni”.

Rússia, al seu torn, considera “inadmissibles” els intents de polititzar els Jocs i el Comitè Olímpic Suís insta el COI a fer una declaració oficial urgent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Salvador Illa, nou president de la Generalitat: “Governaré per a tothom”

barcelona
àsia

Yunus jura com a cap de govern de Bangladesh al costat de líders de les protestes

barcelona
LA CRÒNICA

“Tots els de la ceba són a Barcelona”

àustria

Taylor Swift cancel·la els seus concerts a Viena per l’amenaça d’un atemptat

barcelona
política

Mossos preveuen més detencions per la fugida de Puigdemont

barcelona
guerra a europa

Brussel·les defensa el dret d’Ucraïna d’atacar a Rússia en el seu territori

barcelona
política

La mesa tomba la reconsideració presentada per Junts i el ple es reprèn

barcelona

Finalitza l'operació Gàbia però es mantenen controls esporàdics a la frontera

GIRONA
ple de la investidura

Jové: “Aquest és un sí carregat de nos, un sí en guàrdia”

barcelona