Política

Política

El Consell de Ministres aprova de nou la llei de famílies perduda pel 23-J

La norma és calcada a la de la ministra Belarra que va decaure per l’avançament electoral de les estatals

La còpia exacta del text agilitza la seva aprovació perquè evita que torni a passar pels òrgans consultius

Redefineix el concepte de famílies nombroses per incloure-hi les monoparentals amb dos fills i crea un registre de parelles de fet

L’avançament electoral al 23 de juliol de les eleccions estatals que Pedro Sánchez va decidir l’endemà de les municipals del 28 de maig no va ser innocu per a la producció legislativa i una de les víctimes de la dissolució abrupta de les Corts va ser la llei de famílies, elaborada per l’aleshores ministra de Drets Socials Ione Belarra (Podem) i que va decaure en plena tramitació. Coincidint amb els primers cent dies de govern de coalició PSOE-Sumar, el Consell de Ministres va aprovar ahir de nou la llei de famílies i ho va fer calcant el text anterior per agilitzar la seva aprovació, ja que evita que hagi de tornar a passar pels òrgans consultius i arribarà abans al Congrés. La norma amplia la protecció social dels diferents models familiars i redefineix el concepte de famílies nombroses per incloure-hi les monoparentals amb dos fills.

A més d’assimilar les famílies monoparentals amb dos fills a les nombroses, la llei presentada avui pel ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, reconeix una diversitat de models familiars que inclou les famílies adoptives, reconstituïdes, LGTBI, amb algun membre amb discapacitat, múltiples o acollidores. Algunes mesures de conciliació són ampliades, com ara incorporant els tres nous permisos per a la cura de familiars o convivents que van entrar en vigor a través del decret anticrisi aprovat pel govern espanyol el 29 de juny per implementar la directiva europea.

Parelles de fet i registre

La llei de famílies, alhora, crea un registre de parelles de fet a nivell estatal i centralitzat pel qual totes les parelles registrades a nivell autonòmic podran accedir als nous drets i als nous diferents permisos, com ara els 15 dies que es donen per matrimoni o l’accés a la pensió de viduïtat similar a la del matrimoni i al complement de mínim de les pensions. En el cas de dissolució de la parella de fet, els fills i filles estaran inclosos igualment en el fons de garantia de pagament d’aliments. En aquest punt, s’amplia el llindar d’accés al fons de garantia de pagament d’aliments i també la seva quantia, que podrà assolir els 500 euros mensuals (davant els 100 actuals).

Títol de monoparental

Les famílies amb fills i filles de zero a tres anys rebran una nova prestació: una assignació per criança de 100 euros mensuals. En el cas de les famílies amb una sola persona progenitora (vuit de cada deu són dones), es disposarà d’un títol d’acreditació oficial de família monoparental. Aquest nou títol es tindrà en compte per a l’accés preferent a determinats serveis públics i, en particular, s’oferirà la possibilitat que tinguin setze setmanes d’educació infantil de forma gratuïta dins dels primers vint-i-quatre mesos de vida del fill o la filla.

El ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, ha expressat la seva confiança que la llei obtingui el major consens possible perquè un dels problemes que hi ha actualment a l’Estat espanyol és la dificultat econòmica i també de conciliació laboral a l’hora de formar una família i que les polítiques de protecció social a la família arrosseguen un problema d’infrafinançament històric a causa de les retallades de l’última dècada. Per Bustinduy, aquest infrafinançament suposa una major càrrega de treball no remunerat sobre les dones. “Les dades ens diuen que les dones segueixen assumint com a pròpies la major part de les tasques vinculades a la cura de la vida” ha subratllat e ministre de Drets Socials. Es dona la circumstància que Espanya és el país de la UE amb major nombre de dones que es veuen obligades a aplaçar la decisió de tenir fills fins a superar el llindar dels 40 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.