Política

L’exèrcit s’imposa

Venç l’ultimàtum donat per Pequín als manifestants tibetans sense que cap d’ells s’entregui a les forces de seguretat

Una calma tensa recorria ahir els carrers de la capital del Tibet, Lhasa, el dia que va expirar l’ultimàtum que van donar les autoritats de Pequín perquè s’entreguessin a la policia els manifestants que van cremar botigues regentades per xinesos i cotxes durant els enfrontaments amb les forces de seguretat divendres passat, en les protestes més importants dels últims vint anys a la regió. No obstant, cap dels manifestants es va entregar a la policia.

La presència dels tancs i l’exèrcit desplegats a la regió ha imposat un clima de por i de forta pressió policial als carrers que impedeix als tibetans organitzar noves protestes, a la vegada que els monjos continuen confinats als seus monestirs sota el toc de queda imposat per Pequín.

L’exèrcit no ha dubtat a realitzar els primers escorcolls porta per porta per tal de trobar els tibetans que es van atrevir a desafiar el règim xinès, en una situació que recorda molt la viscuda a Birmània els dies que van seguir la repressió de la Revolució Safrà. Alguns testimonis afirmaven haver vist com la policia detenia antics activistes.

Acusacions mútues
Tant les autoritats com els opositors tibetans s’acusaven ahir mútuament d’haver emprat la violència durant els disturbis de divendres i es contradeien respecte al balanç de víctimes. Mentre el govern tibetà a l’exili a Dharamsala (Índia) parlava de 80 morts i un centenar de ferits o detinguts, el president del Tibet, Qiangba Puncog, va afirmar ahir que “tretze civils innocents” van morir com a conseqüència dels disturbis en què es van provocar uns 300 incendis en zones residencials i vehicles, i més de 60 policies van resultar ferits.

Tot i haver admès que hi va haver víctimes mortals, Qiangba, des de Pequín, va desmentir que la policia hagués utilitzat armes de foc en la repressió de les protestes i va recordar que la població “lluitarà contra el secessionisme i a favor de la nació unificada”.

La televisió xinesa va mostrar ahir imatges de ferits xinesos a l’hospital que van descriure els presumptes crims comesos en els últims dies per tibetans armats amb ganivets.

La revolta s’estén
La força amb què Pequín va reprimir tant les primeres manifestacions pacífiques de monjos com la posterior revolta per part de tibetans no ha impedit que la revolta s’estengui tímidament pels països i les províncies veïnes del Tibet. Grups de drets humans afirmaven ahir que set persones van morir a mans de la policia en protestes a la província de Sichuan i que tibetans de la província de Gansu van cremar la bandera xinesa. La policia nepalesa va llançar gasos lacrimògens contra uns 200 monjos tibetans a l’exili que protestaven davant les oficines de l’ONU a Kàtmandu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.