Política

"El suport als talibans augmenta dia rera dia"

Entrevista a Muhammed Daüd Mansuri, portaveu dels talibans

Després de diverses peticions a l'Emirat Islàmic de l'Afganistan, l'organització creada pels talibans als anys 90 amb vocació d'Estat, Muhammed Daüd Mansuri, un dels portaveus arabòfons del grup, s'ha posat en contacte amb aquest corresponsal i ha acceptat respondre a diverses qüestions relacionades amb la política i l'estratègia del moviment islamista.

Quins són els objectius de la resistència contra el govern afganès?
L'objectiu de l'Emirat Islàmic és forçar la retirada de les tropes d'ocupació, fundar un Estat islàmic i posar fi a les injustícies que sofreix el poble afganès.

¿És cert que augmenta el suport del poble afganès als talibans?
Sí, el suport dels afganesos als talibans augmenta dia rere dia gràcies al treball que hem fet per la població civil. A més, el nostre poble no vol viure en una terra ocupada per tropes estrangeres i per això ens és fidel i ens ofereix milers de combatents i màrtirs.

¿Hi ha cap possibilitat d'assolir un acord de pau amb el govern afganès actual?
Sí, hi ha possibilitats que els talibans signem la pau amb el govern, però amb la condició innegociable que es posi fi a la presència de les forces estrangeres al país i que siguin alliberats tots els presos talibans.

¿Els talibans estan formats bàsicament per militants paixtus o hi ha membres d'altres tribus i cultures que s'hagin sumat al moviment?
A l'Emirat Islàmic hi ha milers de militants originaris de diverses tribus afganeses, com els tadjiks, els uzbeks o els turcmans. Cal dir que la realitat en aquesta qüestió és totalment oposada al que heu sentit als mitjans de comunicació.

Si diuen que volen difondre la veritat sobre la resistència a l'ocupació i sobre la situació del poble afganès, per què l'Estat Islàmic ha segrestat periodistes estrangers i els ha forçat a abandonar el país?
A l'Afganistan hi ha molts periodistes que representen diversos mitjans i no han tingut mai cap problema amb nosaltres. Però n'hi ha d'altres que, en realitat, no són perio- distes, sinó espies dels nord-americans i els seus servidors. L'article 34 de la nostra Constitució garanteix a tothom el dret d'escriure i publicar el que vulgui, sempre que tingui present que els escrits han de respectar i supeditar-se a l'interès nacional i religiós. Però hi ha periodistes que no volen o no saben mostrar la realitat i que, per això, en comptes d'obrir el debat sobre els esdeveniments, condemnen directament l'Emirat Islàmic. Nosaltres només demanem als periodistes respecte, que treballin sense mostrar parcialitat i que publiquin la veritat del que veuen a l'Afganistan. D'altra banda, saps que els nord-americans han bloquejat la nostra pàgina web un munt de vegades. Aleshores, com poden parlar de llibertat d'expressió els que ens ataquen?

Si l'Emirat Islàmic guanya la guerra, ¿els preocupa que la comunitat internacional llanci un boicot contra el nou règim, com el que van patir abans de l'ocupació de 2001? Sembla que ara mateix l'Emirat Islàmic no té amics.
Esperem que la comunitat internacional no repeteixi els mateixos errors del passat, quan ens va tancar les portes de la diplomàcia. Sincerament, no sabem quin delicte vam cometre perquè les coses arribessin fins a aquest extrem. Nosaltres som musulmans i lluitem perquè a la nostra terra hi hagi un govern islàmic, no nord-americà, i això no és cap amenaça ni perill per al món. També hem dit que el món necessita alliberar-se del jou del president nord-americà George Bush i els seus servidors. No creiem que aquesta afirmació sigui cap crim ni justifiqui que alguns hagin tallat les relacions diplomàtiques que mantenien amb nosaltres. Hi insisteixo: el que diem és que els nord- americans volen imposar un govern absolut al planeta i que els Estats que obeeixen Bush haurien de reflexionar profundament per entendre que el món s'ha d'alliberar de la desgràcia que representen els americans i del foc que han encès al món islàmic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona