Política

Mas rearma la seva alternativa en positiu

El líder de CiU, Artur Mas, va rearmar ahir la seva alternativa per conquerir el govern català, amb un discurs en positiu que va enterrar de manera definitiva la irritació per haver estat desplaçats dos cops a l’oposició per la suma del tripartit. El mil·limetrat congrés de CDC va tancar el llibre a vegades ressentit dels últims cinc anys i en va obrir un altre, el del llançament del nou projecte de Casa Gran del Catalanisme: el nou pal de paller que ha d’unir els catalanistes.

La cimera convergent va avalar amb cohesió aquest projecte renovat, tant en les votacions de les ponències que actualitzen el discurs, com en les dels càrrecs que acontenten tothom. El nou centre ha quedat situat en el sobiranisme i el centreesquerra. Mas era conscient d’aquest resultat positiu per a CDC dels tres dies de debats, i va dedicar el discurs final del congrés a llustrar els perfils de la seva alternativa.

Proposar solucions
El líder de CiU va deixar el tripartit a un racó de l’escenari, i va obviar gairebé les crítiques. El plantejament de Mas no té res a veure amb el de dos anys enrere, i ahir ho va voler fer explícit. Va proclamar que CDC s’ha reforçat amb el pas per l’oposició i va insistir que la nova proposta convergent està neta de “cap ànim de revenja i ressentiment”, mostrant una cara més amable, com se li ha reclamat des de dins. “CDC ara està més preparada, sabrà llegir millor els seus errors i proposar solucions”, va concloure. L’objectiu ja no és enderrocar el tripartit com més ràpid millor, com en l’etapa de Pasqual Maragall, sinó desplegar un projecte per respondre a la situació d’“urgència” del país.

Mas va citar tres problemes davant el que considera una “triple amenaça”, a la qual el catalanisme hauria de donar resposta: el risc sobre el teixit productiu, l’Estat del benestar a Catalunya i la identitat catalana. El líder de CiU no considera el tripartit una amenaça com a govern, sinó en tot cas el fet que falli en la recerca d’una sortida al retrocés del país. “La reacció vindrà del catalanisme, o no vindrà”, va sentenciar.

El secretari general convergent es va mostrar satisfet que CDC hagi guanyat pluralitat, amb els dos eixos que han sortit reforçats de la cimera convergent: el sobiranisme i el centreesquerra. Però va admetre que l’aposta és arriscada. “La diversitat interna ens fa més forts, a condició que ningú no vulgui imposar les seves idees”, va apuntar. Mas va anunciar que estarà molt atent perquè després del debat intern quedi segellada la unitat d’acció.

Va deixar tant de banda les crítiques al tripartit en el seu discurs final, que va reiterar en plena cloenda del congrés l’oferta de diàleg al govern sobre la llei d’ensenyament i sobre el finançament. Va posar, però, la condició de negociar la primera “sense clixés ideològics” i la segona amb el requisit “d’aprofitar el 100% de l’Estatut”.

El secretari general adjunt, Felip Puig, va fer l’altre discurs de la cloenda, i va prometre lleialtat personal a Mas. Puig va definir-se com a independentista de praxi però no de retòrica. I cuidant els detalls, va provocar un aplaudiment del congrés per a David Madí, després del vot de càstig que havia rebut el dia anterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.