Política

El Parlament català obliga a consensuar la cúpula de TV3

El legislatiu aprova la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals negociada entre el tripartit i CiU, després d’anys de converses

El ple del Parlament va aprovar ahir la nova llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que ha estat consensuada entre el tripartit i CiU, i que obligarà a la pràctica a consensuar la cúpula de TV3 i dels mitjans de comunicació de la Generalitat. La nova normativa, que ha estat elaborada per una ponència conjunta del legislatiu català, treu competències al govern en aquesta matèria, i en canvi precisa que el president de la CCMA haurà de ser elegit per una majoria de dos terços de la cambra catalana. Això comporta almenys una necessària entesa entre CiU i el PSC.

Igual que succeeix amb el president de la Corporació, el consell de govern de l’organisme serà elegit també per una majoria de dos terços. En total en formaran part finalment 12 membres, que seran designats després que el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) els proposi “i en verifiqui la idoneïtat”.

El paper del CAC
En aquest procés, el Parlament enviarà al CAC la llista de candidats a formar part del consell de govern i aquest organisme haurà d’emetre després un informe de cada aspirant, concretament de la seva capacitat i idoneïtat per ocupar el càrrec. Malgrat que es creï la figura de president del consell de govern, la llei manté la figura del director general de la CCMA, només en funcions tècniques. Aquest serà nomenat pel consell de govern per mitjà d’una convocatòria pública prèvia “entre professionals amb prestigi i competència reconeguts”.

Amb aquests canvis els partits han intentat un model despolititzat dels mitjans de comunicació de la Generalitat, traient tot el paper al govern, si bé el model dependrà finalment de la negociació entre les formacions polítiques. Arribar a aquest punt d’acord ha costat anys. Per això també la llei fixa que els membres del consell de govern tindran un mandat de sis anys, de la mateixa manera que el president, i que cada tres anys es renovaran la meitat dels càrrecs. Això deslliga aquests càrrecs de cada legislatura.

Com a fruit de la negociació que van mantenir al juny els grups de PSC, ERC i ICV-EUiA amb el de CiU, el consell de govern haurà d’aprovar per una majoria de dos terços el contracte programa i el nomenament del seu director general. Altres decisions rellevants, com l’aprovació dels pressupostos, es podran aprovar en canvi per majoria simple en una tercera votació si és impossible fer-ho per una majoria de dos terços en els dos primers intents.

La nova llei obliga a destinar un mínim del 6 per cent d’ingressos a finançar pel·lícules i sèries d’animació europees i catalanes. També fixa que el català és la llengua institucional dels mitjans de la Generalitat, cosa que hi va fer votar en contra el PP i Ciutadans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona