Política

Zapatero estudia la pròrroga dels pressupostos

Davant una eventual desbandada dels possibles aliats, el govern espanyol ha decidit no oblidar el pitjor escenari possible: la pròrroga per a l’any vinent dels comptes del 2008. La mesura sens dubte té un cost polític elevat, sobretot perquè coincidirà amb el moment més calent de la crisi econòmica, i això donarà més sensació de feblesa al govern central.

L’equip econòmic de José Luis Rodríguez Zapatero no desitja passar per aquest tràngol, però no descarta que la pròrroga acabi sent l’única sortida per estalviar-se una complexa i costosa negociació amb els grups i també amb els territoris a causa de la reforma del finançament.

Set vots per a la majoria
La ronda de reunions iniciada ahir pel president espanyol amb els grups del Congrés va confirmar, amb matisos, les seves sospites: que haurà de vèncer moltes reticències si vol aconseguir aprovar els comptes.

El primer a visitar la Moncloa va ser el cap de files de CiU. A la sortida de la reunió, que va durar dues hores, Josep Antoni Duran i Lleida es va mostrar rotund: “Sense finançament no hi haurà pressupostos”, va sentenciar. A la tarda, el diputat d’ICV, Joan Herrera, també va condicionar el suport als comptes al fet que s’aprovi aquest nou model.
El portaveu català va traslladar a Zapatero el neguit de CiU per la proposta presentada per Pedro Solbes i va rebre del president espanyol una petició de “més temps” per seguir negociant les bases del model. Duran i Zapatero també van abordar la lluita antiterrorista, la reforma de la justícia i l’economia. En aquesta darrera àrea, CiU va constatar el nul interès del president de reeditar els pactes de la Moncloa.

Després de la distància respecte al PSOE expressada per Duran, Zapatero va rebre un baló d’oxigen del portaveu del PNB, Josu Erkoreka, ja que el grup basc, malgrat la crisi de relacions vigent per la consulta del lehendakari, ara no tanca la porta a un hipotètic suport als comptes per al 2009. De fet, Erkoreka fins i tot va apel·lar a la responsabilitat de tots per fer front a la precària economia.

Desvincular la consulta
Així, tot i admetre el mal moment de les relacions amb el PSOE, el PNB va desvincular la negociació dels comptes a la petició que ahir li va traslladar a Zapatero perquè, mentre no surti la resolució del Tribunal Constitucional, s’aixequi la mesura cautelar de suspensió de la consulta d’Ibarretxe. El president, però, s’hi va negar.

El PNB va anar ahir a la Moncloa amb la intenció d’exhibir una imatge de centralitat després de les successives topades amb Zapatero per la consulta basca i per alguns aspectes de la lluita antiterrorista. I aquesta actitud possibilista del grup basc, juntament amb els dos vots del BNG, podria ser el salvavides que necessita el PSOE per no haver d’estudiar de veritat la pròrroga dels comptes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Llach augura que ERC anirà cap al “suïcidi” si fa Illa president

barcelona
política

Wagensberg també tornarà de l’exili amb Rovira “dissabte o abans”

barcelona
ESPAI

El coet europeu Ariane 6 realitza amb èxit el seu primer enlairament

BARCELONA
política

Comín recorre al TGUE la decisió del Parlament Europeu de no acceptar-lo

barcelona
ESTAT ESPANYOL

S’estreny el setge judicial a la família de Pedro Sánchez, ara contra el germà

BARCELONA
ESTAT FRANCÈS

Qui com a primer ministre a França?

París
Josep Campmajó i Caparrós
ACTIVISTA A L’EXILI A CAUSA DEL CAS TSUNAMI

“El nostre ha estat un exili que als partits no els ha agradat”

GIRONA
Jordi Gassió
Alcalde de Puigcerdà (Junts)

“Res pot emmascarar el pacte de govern amb Futur”

Puigcerdà
ESTATS UNITS

Biden reitera el compromís de l’OTAN amb Ucraïna, en el 75è aniversari de l’organització

BARCELONA