Política

Un Ibarretxe virtual amb amics molt reals

Un Juan José Ibarretxe fals triomfa a la xarxa social virtual Facebook i ha aconseguit l'adhesió de molts catalans, entre els quals hi ha el president de CiU, Artur Mas, el president de grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, i la diputada d'ERC i exconsellera Anna Simó. Xavier Trias, però, s'ha donat de baixa aquest dimarts a la tarda, segons han comunicat els seus portaveus a l'AVUI.cat.

El cap de les files de CiU a l'Ajuntament, que té la seva pròpia pàgina a Facebook, va rebre una invitació des de la pàgina del fals Ibarretxe i va acceptar-la "com se n'han acceptat un centenar més", explica el portaveu de Trias. Tanmateix, aquest cap de setmana l'equip del regidor va ser alertat de l'engany i avui, arran també de la trucada de l'AVUI.cat, s'ha retirat de la llista d'adhesions.

Dos internautes catalans, el periodista Eduard Vallory i l'economista Elisenda Paluzié, han estat els que han descobert l'engany i han denunciat la suplantació del lehendakari Juan José Ibarretxe. Per respondre-hi, han iniciat una campanya perquè es vagin donant de baixa els prop de 300 contactes d'aquesta pàgina. Els desconeguts que han creat la pàgina sense el vistiplau d'Ibarretxe no n'estan fent, aparentment, cap ús injuriós ni malintencionat.

La presidència basca ha descobert la suplantació alertada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), i ara estudia les accions a emprendre. De moment, els portaveus del lehendakari s'han limitat a desmentir que la pàgina d'Ibarretxe al Facebook correspongui realment al lehendakari, ja que no s'estan produint injúries ni calúmnies, sinó que s'està utilitzant d'una manera lúdica i més o menys inofensiva.

La presència d'Ibarretxe al Facebook sembla creïble perquè el to és aparentment institucional, a excepció d'una adreça de correu electrònic que no correspon amb les adreces del govern basc ni del Partit Nacionalista Basc. A l'espai, es remet al web oficial d'Ibarretxe. Les campanyes a les quals està adherida la pàgina són de clubs esportius bascos, causes independentistes, una campanya sobre el processament de José María Aznar al Tribunal Penal Internacional i una altra per foragitar Mariano Rajoy com a candidat al Facebook.

La xarxa Facebook té més de 70 milions d'usuaris al món i és la sisena web amb més tràfic en tota la xarxa, segons comScore. És una xarxa molt utilitzada a Catalunya i també la més sovintejada pels lectors de l'AVUI.cat, un 23% dels quals la utilitzen segons una enquesta realitzada la setmana passada en què Facebook quedava notablement per sobre de les altres xarxes socials que es troben a internet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida
política

Junts i Madaula eviten litigar a canvi de revisar el protocol intern contra l’assetjament

barcelona
política

ERC promet depurar responsabilitats pel cartell ofensiu contra Maragall

barcelona
judicial

El Suprem rebutja amnistiar Puigdemont per malversació i manté l’ordre de detenció

barcelona

L’exalcaldessa de Figueres pendent de judici arran de l’1-O demana l’amnistia

figueres
política

Pedro Sánchez insta ERC a un acord “transversal” per investir Illa

barcelona
estats units

La família de Biden l’anima a continuar en la cursa presidencial

barcelona