El cap de l’oposició a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet és Gabriel Rufián, però entrevistem el número dos del partit, Sam Núñez, atès que el també diputat d’Esquerra a Madrid està gaudint del permís de paternitat.
Volien posar fi a la majoria absoluta del PSC, però no ho van aconseguir. Què va fallar?
Doncs crec que no va fallar res, simplement la ciutat no estava preparada per fer aquest canvi. Nosaltres vam posar tots els recursos que teníem per intentar fer aquest moviment, però hem d’entendre que fins al 2019 no vam aconseguir per primer cop tenir grup municipal. En quatre anys vam intentar fer aquesta aposta per canviar les majories i per això va venir el Gabriel. I la realitat és que ara som l’única alternativa d’esquerres a l’Ajuntament perquè no queda ningú més.
L’efecte Rufián no va ser l’esperat?
L’efecte Rufián ens va fer millorar els números a Santa Coloma.
Menys de l’esperat?
És clar que volíem molt més, però sempre hem tocat de peus a terra i la realitat és que no fa encara cinc anys teníem zero regidors i ara en tenim quatre. Tenim un projecte sòlid que continua creixent. En cap moment parlaria de fracàs.
Ara tenen més de tres anys en l’horitzó. Quina serà l’estratègia per mirar de ser decisius en el ple el 2027?
En clau de política municipal, detectem algunes mancances a la ciutat i les posem sobre la taula. Intentem que la ciutadania sigui crítica amb l’equip de govern, perquè sempre diuen que ja ho estan fent i nosaltres pensem que van molt a poc a poc. La nostra feina és pressionar perquè tot allò que ajudi a millorar la ciutat es faci abans. Però tenim les eines que tenim.
Quins són els grans vicis d’una majoria absoluta quan es prolonga en el temps?
No hi ha un procés de participació ni polític ni ciutadà, més aviat tiren pel dret. No hi ha un procés real d’anàlisi fora del seu nucli. Ells decideixen que la seva política va endavant i no hi ha possibilitat d’esmenar-la. Quan ERC té possibilitats de millorar un projecte que presenta el PSC, sempre serà millor perquè recull més sensibilitats. El PSC porta els projectes al ple amb les explicacions justes. Si t’agrada, bé; si no, també.
Si no compten amb l’opinió de la ciutadania, com s’explica que li renovi la confiança mandat rere mandat?
Sí que tenen un gros de ciutadans que els donen confiança, però són els seus. Tenen una xarxa molt important dins la ciutat.
Tot i aquesta majoria socialista, Parlon va incorporar Cs al govern. Hi va haver flirteig amb ERC?
No, en cap moment. Ni ells ens ho van plantejar ni nosaltres estàvem oberts a fer-ho. Ara mateix som l’única alternativa real d’esquerres al PSC, no tindria cap sentit. De fet, durant la campanya les relacions entre els dos partits van ser molt tenses i hem hagut de fer unes accions per normalitzar el dia a dia.
Núria Parlon i Gabriel Rufián han fet les paus?
Les relacions són cordials, ells sempre s’han parlat. Però la campanya va ser tensa.
Què creu que busca Núria Parlon incorporant Cs al govern?
No entenem per què tenen necessitat d’incorporar un partit que ha estat tan crític amb la seva política. La ciutat no hi guanya res, però el PSC, sí, perquè elimina una veu crítica en el ple i deixa les polítiques de seguretat en mans de Ciutadans, que fa una política que no compartim. S’està actuant contra el delicte, però obviant les polítiques socials per evitar-lo.
Parlon temia més l’oposició de Ciutadans que la d’Esquerra?
Potser també, però ells veuen que Cs s’està enfonsant i veuen una oportunitat per fer-los una opa i controlar els seus vots.
L’independentisme és minoritari a l’Ajuntament, amb els únics regidors d’ERC. Com es fa créixer en una ciutat com Santa Coloma?
Hem de ser útils a la ciutat i en això hem treballat i per això hem passat de ser una força residual a un escenari en què la gent ens veu com un partit que pot ajudar a millorar la ciutat. La gent ens diu que som a tot arreu, i també pressionem el PSC per tal que resolgui els problemes de la gent.
Els preocupa haver quedat fora de tots els governs del Barcelonès Nord?
No ens preocupa, però sí que és una aspiració: volem formar part de la presa de decisions de la comarca. Però penso també que estem fent una feina interessant per consolidar el projecte i aconseguir-ho.
Quins són els grans reptes que prioritzen aquest mandat?
Volem posar sobre la taula alguns temes que reclamen celeritat: la conversió en zona de vianants i adaptació dels barris per fer-los accessibles a la gent i que l’espai públic sigui agradable; cobrir la mancança i afrontar la millora dels equipaments esportius –gràcies a la tasca de Rufián a Madrid, hi haurà una inversió del govern espanyol de 5 milions en un pavelló esportiu a l’espai de Can Zam–; la recollida de residus, perquè ara mateix som a la cua de l’AMB, som els penúltims, i segons la normativa Premet 25 hem de superar el 55% l’any 2025, i aquí s’acaba de començar la licitació de la nova contracta, i també els aparcaments, perquè els veïns tenen problemes i proposem fer aparcaments prioritaris per als veïns.
El 2025 s’implantarà la taxa d’escombraries. Hi estan d’acord?
La veiem com una oportunitat, perquè les persones que ho facin bé pagaran menys taxa de residus.
La inseguretat és un problema a Santa Coloma?
Nosaltres no diem que no hi hagi problemes amb aquest tema, però parlar contínuament de delinqüència provoca una percepció que no té a veure amb la realitat. L’alcaldessa va dir que les dades de delinqüència a la ciutat havien baixat i insistim que hi ha un problema de percepció i que la dreta fa un ús polític del tema. És clar que si parles amb un veí del Fondo et dirà que vol més policia, però s’ha fet un discurs que ha provocat que hi hagi gent que tingui por d’anar a alguns barris. I els que viuen allà no ho entenen.
Han detectat un problema greu amb les ocupacions il·legals?
A Santa Coloma hi ha un problema d’habitatge. La situació social de molts veïns és evident, el cost de l’habitatge és el que és, i aquest és el problema real de Santa Coloma. Les ocupacions que es produeixen tenen darrere una motivació social i en la majoria de casos s’ocupen pisos de grans tenidors. Tu marxes a comprar el pa i no vindrà ningú a ocupar-te la casa. Santa Coloma està gastant quasi sis milions d’euros anuals en habitatge d’emergència.
Gairebé totes les ocupacions responen a una necessitat social?
Segur. Si tinguéssim més pisos a disposició de famílies vulnerables, no hi hauria tantes ocupacions. També s’han de combatre les màfies, òbviament. Però el problema de l’habitatge és molt més ampli. Els joves no es poden quedar a viure a Santa Coloma, per exemple.
La reparcel·lació del centre ha rebut algun revés judicial. Com s’ha de resoldre?
Sobretot s’ha de resoldre, perquè el projecte va començar l’any 1999 i el centre de la ciutat s’està degradant. La torre de quinze plantes prevista no encaixa amb l’entorn. S’ha d’acabar, i com que no volíem la torre vam demanar a l’equip de govern un estudi per traslladar part de la volumetria d’aquest edifici a un altre punt de la ciutat i fer dos edificis de sis plantes. Semblava que anava bé, però els propietaris no ho van acceptar. S’ha de ser ambiciós? Sí, però nosaltres no governem.
L’ús social del català va perdent força. Hi treballen?
S’hi ha de treballar amb normalitat, no s’ha d’incomodar la gent, i hem de buscar estratègies perquè l’ús social creixi. Intentem no canviar la llengua, tot i que és obvi que podem parlar amb algú en castellà amb absoluta normalitat. Sí que és cert que es podrien generar estratègies en clau municipal per potenciar l’ús del català. A Santa Coloma hi ha molts joves que fan esport, doncs és un bon àmbit per incentivar-ho.
Com valora l’avançament electoral?
És el que calia fer en vista de la impossibilitat d’aprovar el pressupost; el país no té més temps per perdre. Era el pressupost que revertia les retallades, que millorava les partides en polítiques socials, educació, salut i cultura. Votar-hi en contra és una irresponsabilitat i no volem dependre de la irresponsabilitat dels que anteposen els interessos de partit als del país. Els comuns i la CUP han votat en contra d’inversions i necessitats també dels colomencs i colomenques, han votat en contra del projecte de la segona residència per a gent gran a la ciutat, han votat en contra de millorar la coberta de les escoles Rosselló-Pòrcel i Salvat-Papasseit. Amb quina cara explicarem ara a les famílies que no disposem dels diners per fer l’obra? Han votat en contra d’arreglar la canonada d’aigua que perd milers de litres cada dia a les Oliveres. Nosaltres teníem tot això a punt i en vista de la impossibilitat de fer-ho possible cal que la ciutadania, també la colomenca, decideixi qui defensa millor els seus interessos. Nosaltres estimem Santa Coloma i sempre treballem per aconseguir el millor per a la ciutat i per al país.
Si ERC i el PSC s’acaben disputant la presidència de la Generalitat, és partidari de facilitar la investidura del candidat més votat si els socialistes fessin el mateix pas? O fins i tot d’arribar a un pacte?
Estem convençuts que revalidarem la presidència de la Generalitat i la confiança de la ciutadania. Ens presentem a les eleccions per guanyar-les. Els ciutadans han de decidir si volen un president de Catalunya o si volen un president titella a les ordres de Pedro Sánchez. Pere Aragonès ja va comentar que el PSC hauria de canviar molt per formar un govern conjunt. Que, per ara, ho veu inviable. El PSC ha estat responsable buscant un acord de pressupostos, però no m’imagino Salvador Illa plantant-se davant de Pedro Sánchez per defensar Catalunya.
Com s’ha rebut al carrer la tramitació de l’amnistia tenint en compte com voten els colomencs?
Molts colomencs, i sobretot els que no són independentistes, la veuen com una solució al conflicte. També hi ha molta gent que no vol la independència però pensa que la solució inclou el referèndum, perquè se sent apel·lada per l’“A por ellos”.
Gabriel Rufián va dir que lideraria el grup d’ERC a Santa Coloma durant vuit anys. Compten amb ell set anys més?
Sí, no té cap problema a fer-ho compatible amb la feina de diputat. No dic que sigui fàcil, però aquí hi ha un bon equip treballant i ell fa la feina que li pertoca com a regidor. No té intenció de deixar-ho.