política
La CUP condicionarà a un “canvi de rumb” la política de pactes després del 12-M
Plantejarà en campanya una “nova economia catalana” que deixi enrere l’actual model i de retruc faci evident que no es pot desenvolupar sense un Estat català
Aposta per recuperar una “agenda nacional i social” pròpia
La CUP plantejarà una “nova economia catalana” en la campanya per a les eleccions del 12 de maig. Els anticapitalistes apostaran per un nou model econòmic per tal de “garantir drets essencials” i el contraposaran al de l’actual govern d’ERC, que consideren que ha tirat endavant “una agenda d’impuls de les macroinfraestructures i macroesdeveniments per sostenir un model basat en el turisme i la precarització”, i ho ha fet “de la mà del PSC més negacionista del canvi climàtic i de dretes de la història”. Els cupaires creuen que el seu plantejament precisament ajudarà a avançar cap a la independència perquè es constatarà que “no té encaix” dins de l’Estat espanyol. De fet, consideren que justament només serà amb un estat propi que es podrà desplegar plenament el seu model.
Fonts de la CUP citades per l’ACN afirmen que condicionaran la seva política de pactes després de les eleccions al fet que es compleixin aquestes condicions i es constati que hi ha “un canvi de rumb”. En clau independentista, així, creuen que cal obrir “un nou cicle polític” que trenqui amb proclames “obsoletes” i “idees fal·laces” com la transició “de la llei a la llei” o la garantia d’un suposat suport de la Unió Europea, que justament s’ha caracteritzat pel seu “paper còmplice” en la repressió i la negativa a l’autodeterminació. Segons el document de campanya fet púbic avui, en resum, la CUP es compromet a treballar per “generar les condicions perquè el poble català s’autodetermini i assoleixi la plena independència política”, a partir de la recuperació d’una” agenda social i nacional pròpia que no depengui dels interessos de l’Estat”.
Paral·lelament a aquest camí de garantia de drets, els cupaires consideren que cal reconstruir el moviment popular i independentista perquè sigui “el més ampli possible”. Així, algunes de les propostes en què posaran el focus en campanya són la renda bàsica universal, l’energètica pública i la distribuïdora pública, així com l’enfortiment de serveis públics com la sanitat i l’educació i un pla per resoldre la crisi habitacional. Per tot plegat, proposen desenvolupar una planificació econòmica que camini cap a la transformació ecològica, la nacionalització dels sectors essencials i la redistribució de la riquesa. A més, volen posar l’accent en la defensa de la llengua catalana en un context en què es troba “amenaçada”.
Pressupost de campanya
La CUP disposa d’un pressupost de 404.725 euros per a la campanya electoral, dels quals 400.000 són l’aportació del partit i els 4.725 restants són donacions. El gruix, 347.025 euros, es destinarà a la comunicació: en concret, 215.000 seran per a mailing electoral i 132.025 més per a publicitat i premsa. També gastaran 40.500 euros en actes de campanya i 9.000 en persones contractades per a aquells dies. Igualment preveuen 8.200 euros de despeses administratives.
Els cupaires també han fet públic avui que Mercè Cortina, portaveu de la plataforma contra els macroprojectes energètics a les terres de Ponent, i Miquel Nadal, regidor de Tàrrega, són els números dos i tres a la llista per Lleida al 12-M, que encapçala el regidor a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i un dels portaveus de la Plataforma Stop JJOO, Bernat Lavaquiol. La formació ha remarcat, això sí, que la inhabilitació per desobediència de Pau Juvillà ha impedit que fos ell al capdavant de la candidatura, que la militància haurà d’acabar de validar aquesta setmana.