Política

"Ara també hi ha molta gent afectada, com el 18-F"

ENTREVISTA: Mònica Sabata, portaveu de la Plataforma pel Dret de Decidir

La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) pretén que la manifestació de dissabte sigui al més transversal possible, i per això ha unit la reivindicació nacional amb la social. La seva portaveu, Mònica Sabata, addueix que les més de 150 entitats adherides així ho avalen. Malgrat algunes absències importants, la PDD està convençuda que la gent es mobilitzarà en massa contra el caos de les infraestructures.

A pocs dies de la manifestació, quines sensacions teniu?
S’han aconseguit adhesions prou transversals, tot i que és veritat que hi ha absències notables. Però preteníem aplegar les reivindicacions socials amb les nacionals i la manifestació de dissabte així ho reflectirà. Hem sumat tota una colla d’actors socials, culturals i polítics que representen prou bé les diferents sensibilitats del país. Hi ha alguna absència que hauria estat desitjable que no ho fos, però no defallirem durant aquesta setmana perquè s’hi sumin.

Es pot comparar aquesta marxa amb la del 18 de febrer?
Aquella va ser una resposta de país molt important en un clima d’hostilitat molt forta de la dreta espanyola cap a Catalunya per la reforma estatutària. També és veritat que ara la reivindicació afecta molta gent, milers d’usuaris des de fa molt temps. És molt complicat saber si haurà més o menys gent que el 18 de febrer. No es poden comparar les dues marxes perquè són contextos polítics diferents.

Quina xifra d’assistents marcarà la línia de fracàs o d’èxit?
Donar una xifra és impossible. Hi ha qui ha parlat de 40.000 persones; això es veurà dissabte. El tema està sobre la taula, és una qüestió latent, i, a diferència de l’anterior manifestació, d’aquesta sí que n’han parlat els mitjans.

Si fins ara els usuaris de Rodalies no s’han mobilitzat, per què ho haurien de fer dissabte?
Ningú els havia mobilitzat. Si algú els hagués cridat a mobilitzar-se abans, estic convençuda que ho haurien fet. Sabem que els usuaris s’estan mobilitzant i, per exemple, la Plataforma pel Transport Públic, ja ha anunciat que vindrà. Esperem una bona resposta dels usuaris.

Que la marxa tingui una caràcter marcadament sobiranista pot fer que molta gent no hi vagi?
Hem intentat que tingui el pol social i el nacional. És evident que hi ha una manca d’infraestructures i d’inversions claríssima, però des de la Plataforma parlem de gestionar-les des de la proximitat, i això implica un augment de l’autogovern. No sé si això afectarà el nombre de gent que surti al carrer, però hem encaixat la qüestió social amb la nacional, que sempre és complicat, i això es veu amb les entitats que hi ha.

Parlant d’absències, com valoreu la del PSC, el principal partit del govern?
Ja han anunciat que no hi participaran, per tant, veiem complicat que hi siguin. El PSC s’ha mogut per altres consideracions més partidistes i de relació amb l’Estat espanyol per no adherir-s’hi. El tema nacional també hi deu haver influït.

Enteneu, però, que el PSC no hi assisteixi?
Ho hem plantejat com una manifestació de país per defensar els interessos de la ciutadania i ens hauria agradat que hi fos tothom, des del PSC als sindicats majoritaris. Però sembla que malauradament no serà així.

Preveieu un cop d’efecte del PSC o del PSOE per aturar la resposta?
No sabem què pot passar d’aquí a dissabte i si Renfe anunciarà que restableixen les línies, però la ciutadania sap que la manca d’inversions ve de molt lluny. La gent no es deixarà enredar per cops d’efecte publicitaris.

Per què se n’han desentès els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT?
Suposo que també per la qüestió nacional. No hi va haver una resposta favorable des de les primeres reunions.

La mobilització que promouen els partits polítics pot ser una dels claus de l’èxit?
La mobilització surt de la societat civil, però els partits tenen una gran capacitat per mobilitzar els seus militants i ho estan fent.

Quines repercussions pot tenir aquesta marxa a tres mesos de les eleccions espanyoles?
A hores d’ara és imprevisible. Veurem què passa amb la mobilització. És clar que encaminem les reivindicacions cap al govern espanyol com un dels causants del caos de les infraestructures. Nosaltres no volem entrar en tacticismes polítics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.