GUERRA A EUROPA
L’OTAN celebra els 75 anys amb crides a la unitat aliada i a “ajudar més” Ucraïna
Stoltenberg alerta que Europa i els EUA es necessiten perquè “junts són més forts i segurs”
El ministre ucraïnès d’Afers Estrangers reclama míssils Patriot als aliats
El secretari general aliat, Jens Stoltenberg, ha commemorat aquest dijous el 75è aniversari de la fundació de l’OTAN amb crides a intensificar l’ajuda militar a Ucraïna i a reforçar el vincle transatlàntic, una resposta que ha anat prenent cos al Vell Continent davant l’eventualitat que Donald Trump torni a la Casa Blanca en les eleccions de novembre.
“No crec en uns EUA sols ni en una Europa sola. Crec en uns EUA i una Europa junts a l’OTAN perquè junts som més forts i estem més segurs”, ha proclamat l’exprimer ministre noruec davant dels 32 ministres d’Afers Estrangers aliats. Stoltenberg també ha assegurat que Europa ha assumit un “repartiment just de la càrrega” indicant que enguany la majoria de socis europeus haurà destinat el 2% del seu producte interior brut (PIB) en despesa militar.
El secretari general de l’OTAN ha urgit els aliats a enviar “més ajuda” a Ucraïna el mateix dia que el cap de la diplomàcia ucraïnesa, Dmitro Kuleba, insistia a Brussel·les en la necessitat de rebre sistemes de defensa antiaèria Patriot per protegir-se dels bombardejos russos.
Reacció russa
En el dia del seu 75è aniversari, el Kremlin ha acusat l’OTAN de continuar sent un “instrument de confrontació” a Europa al servei dels EUA. Les relacions entre Rússia i el bloc occidental estan al caire de “la confrontació directa” a causa de la implicació dels països aliats en la guerra d’Ucraïna, hi ha afegit el portaveu del president Putin, Dmitri Peskov. L’antagonisme entre Moscou i l’Aliança Atlàntica ha viscut moments molt delicats des del 1949 però, ja després de la implosió de l’URSS, la tensió ha arribat a límits insospitats des que Rússia va envair Ucraïna, el febrer del 2022.