política
La Junta Electoral renya Aragonès per un “ús partidista” del govern
Considera que ha vulnerat el principi de neutralitat en època electoral per un acte a Vilanova i diverses publicacions a les xarxes institucionals
L’executiu recorrerà les primeres amonestacions de la JEC rebudes la setmana passada
La Junta Electoral Provincial de Barcelona (JEPB) considera en un acord publicat avui que el govern ha vulnerat el principi de neutralitat en les institucions públiques, i per tant la Llei Orgànica de Règim Electoral (Loreg). Així ho determina, segons ha difós el PP en una nota, arran de les denúncies presentades pel comitè de campanya d’aquest partit contra el president de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M, Pere Aragonès, pel que considera un “ús partidista” d’actes i perfils a les xarxes socials del govern. En concret, la junta electoral ha determinat que la visita d’Aragonès al centre Barnahus de Vilanova i la Geltrú el passat 27 de març va ser contrària a la Loreg “per incórrer en la prohibició que conté la legislació electoral esmentada i vulnerar el principi de neutralitat de les administracions públiques”. A més, la JEPB ha donat la raó a la denúncia del PP sobre l’ús partidista de xarxes socials institucionals per una publicació del 21 de març que exposa èxits del govern, ja que “trenca els principis d’objectivitat, transparència i igualtat entre els actors electorals i de neutralitat de les administracions públiques”. La cap de campanya del PP, Dolors Montserrat, ha afirmat que seguirà “vigilant que la Generalitat no utilitzi les institucions de manera partidista” ja que troba “inadmissible” que el president faci servir els actes i els perfils de les xarxes institucionals “com si pertanyessin a ERC”.
En una altra resolució la setmana passada, arran d’una denúncia del PSC, la Junta Electoral Central (JEC) ja va considerar que la presentació de la proposta de finançament singular per a Catalunya duta a terme pel govern en roda de premsa el 19 de març, amb la consellera d’Economia Natàlia Mas Guix i la portaveu Patrícia Plaja, és “propaganda electoral”, atès que vulnera l’obligada neutralitat de l’executiu. La JEC també va estimar una segona denúncia del PSC a l’entorn de textos patrocinats als comptes de la xarxa social X del Diari de Tarragona i del Diari de Sabadell sobre millores en el sistema sanitari.
El govern, en tot cas, ja ha negat que es tracti d’actes de propaganda i de fet ahir la portaveu va anunciar que els advertiments de la JEC seran recorreguts davant del jutjat contenciós, encara que siguin simples amonestacions que no impliquen cap altra sanció. “Som conscients del període electoral però hem de continuar fent la nostra activitat, i estem sent especialment curosos per trobar l’equilibri entre activitat normal i el que estableix la llei”, va exposar Plaja. “Estem convençuts que no estem fent res que no es pugui fer, ni donant cap informació que no pertoqui”, va sentenciar.
La JEPB es nega a informar directament la Generalitat
Precisament, el govern ha lamentat que la Junta Electoral Provincial de Barcelona ha rebutjat informar expressament la Generalitat de les resolucions que prengui sobre les eleccions al Parlament del 12 de maig. El Departament de la Presidència havia sol·licitat a l’àrbitre electoral que li comuniqués qualsevol acord, instrucció o resolució que adoptés sobre els comicis encara que la Generalitat no en sigui part afectada, però la Junta Provincial li va respondre ahir, segons va avançar l’ACN, que no hi està obligada i que, per tant, no ho farà.
L’organisme recorda que la llei marca que han de publicar les seves resolucions al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), mentre que la Junta Electoral Central (JEC) ho fa al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Les juntes electorals de Tarragona, Lleida i Girona no s’han pronunciat sobre la petició de la Generalitat.