Albert Danés
Alcalde de Les Preses (Junts per Catalunya)
“La nostra gran preocupació és cuidar les persones”
“Som a l’Ajuntament per treballar per a la gent del nostre poble, per conèixer les necessitats que té cada veí i cada veïna”
“Crec que durant aquesta legislatura veurem les màquines treballant en la variant. Hi tinc esperança”
Fer les coses tots junts ens ajuda molt, és el nostre objectiu, no com a govern, sinó com a poble
Ha estat des de molt jove immers en el teixit associatiu de les Preses i això li ha donat un tarannà de proximitat amb la gent que, ara, com a alcalde, vol que sigui el seu segell. Albert Danés afirma que tenen un poble modèlic i detalla els projectes en els quals estan treballant.
La seva màxima prioritat?
Som a l’Ajuntament per treballar per a la gent, per conèixer les necessitats de cada veí i, a la vegada, volem mantenir el que tenim. A les Preses, s’ha fet molt bona feina durant els últims anys, som un poble on es viu molt bé, som un referent. La nostra gran ocupació, doncs, és mantenir les coses i, sobretot, les persones.
Vostè ha estat sempre involucrat en el teixit associatiu del poble. D’aquí ve aquesta proximitat amb els veïns que busca?
Sí, vinc del món de les entitats i em considero un alcalde proper. Vull ser amb la gent, al seu costat, parlar amb els veïns, al mateix consistori o, si cal, anar a casa seva o sobre el terreny... Sempre dic als treballadors de l’Ajuntament que facilitin aquest contacte directe amb l’alcalde.
En què estan treballant?
Tenim mancances en habitatge i per això estem treballant en un projecte de lloguer social per a joves que, ara mateix, no tenen l’oportunitat de continuar vivint a les Preses. També estem impulsant amb el Patronat de la Santa Creu habitatge per a la gent gran amb serveis de cures. A més, la transició energètica és un altre dels grans objectius del nostre govern.
Anem a pams. Concreti les dues actuacions d’habitatge social.
Quant a l’habitatge per a la gent jove, estem remodelant l’antic ajuntament. Hi va caure el sostre i ara hem acabat la primera fase, que ha consistit en la reconstrucció de la coberta. La segona preveu la consolidació estructural i la tercera, l’habilitació de tres habitatges. Són pocs, però per alguna cosa hem de començar.
I els de la gent gran?
El projecte a la rectoria preveu fer habitatges socials tutelats, amb serveis per a la gent gran. Inclourà espais comunitaris, perquè tothom s’hi pugui trobar, perquè gent sola hi pugui anar a dinar amb altra gent que conegui. Estem en una fase inicial, però estem molt il·lusionats amb el desenvolupament del projecte.
Ha parlat també de transició energètica.
És molt important anar avançant cap a la sostenibilitat. Ara instal·larem plaques solars al centre cultural i també a l’escola de La Bòbila, amb l’objectiu de crear una comunitat energètica.
Vostès tenen un dels grans polígons industrials de la Garrotxa. Hi tenen prevista alguna actuació?
Tenim una àrea de Promoció Econòmica Urbana de creació recent, la primera de tot Catalunya. Ha costat molt, s’ha fet una feina ben feta i va en la línia d’estar tots units, de treballar tots junts amb l’objectiu comú de millorar els llocs de treball, d’estudiar la capacitat del polígon, de tenir-lo ordenat i més sostenible... Fer les coses tots junts ens ajuda molt, és el nostre objectiu, no com a equip de govern, sinó com a poble.
Tenen més fórmules de participació?
Ja vam activar els pressupostos participatius i, ara, posarem en marxa un procés participatiu per parlar de la mobilitat al municipi, i la mateixa APEU és una altra via de participació ciutadana.
Vostès han fet de la pedra seca un símbol d’identitat. Tenen projectes en aquest àmbit?
Tenim un entorn privilegiat, el parc de Pedra Tosca, el sector del Corb i del Boscdetosca... Ho hem de mantenir, perquè són paratges que no es troben enlloc més. Hem fet el primer curs de pedra seca homologat a l’Estat, fem pedagogia i destinem diners perquè es prengui consciència d’un entorn natural que no podem perdre.
I la variant?
Som a la recta final del projecte constructiu, que, tal com ens ha confirmat en una reunió recent el director de Carreteres, estarà a punt a l’estiu. Estem contents, hi ha consens entre els tres ajuntaments implicats, però el que em fa més feliç és que hi ha consens en clau de poble, a la comissió de seguiment, on som tots: veïns, empresaris, comerciants, la plataforma Les Preses 2020-2030, l’oposició... Són coses que omplen. Que hi hagi una visió comuna al poble per a una obra important que té detractors i defensors omple molt. Hem estat molt a prop dels més afectats per l’obra. La variant és una necessitat, però, alhora, la Generalitat està mirant pel territori, pels veïns, i ens fa estar molt contents.
Llancis a la piscina: quan es veuran màquines sobre el terreny?
Ara hi ha eleccions i no sabem què passarà amb el projecte constructiu. Un cop aprovat, faltarà que la Generalitat inclogui l’obra en els pressupostos. Crec que durant aquesta legislatura veurem les màquines treballant. Hi tinc esperança.
I mentrestant?
Hem instal·lat semàfors, hem fet controls de qualitat de l’aire, els veïns de Bellaire ens demanen un radar pedagògic i hi estem treballant... Ens preocupa, perquè el trànsit passa ràpid per la zona. És molt difícil gestionar-ne el volum, però podem fer coses per la seguretat, com al Boscdetosca.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.