política
Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia
La Comissió Europea incorporarà l’opinió de l’òrgan consultiu a l’hora de fer la seva avaluació de la llei quan entri en vigor
El govern de Sánchez celebra que la missió europea ratifiqui el vistiplau a l’oblot penal
L’aval de la Comissió de Venècia a la llei d’amnistia serà tingut en compte per la Comissió Europea a l’hora der fer la seva pròpia avaluació de la iniciativa quan aquesta hagi estat definitivament aprovada al Congrérs i entri en vigor amb la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). En el transcurs del debat sobre la llei d’amnistia en el marc de la comissió de llibertats civils del Parlament Europeu, el director de la Comissió Europea per l’Estat de dret, Drets fonamentals i Democràcia, Julien Mousnier, ha reiterat que l’executiu comunitari encara està analitzant la normativa i que aquesta avaluació “basant-se en la legislació que sigui adoptada” no onclourà fins que sigui ja una llei en vigor i es pugui determinar si compleix amb la llei europea. “En aquest context, l’opinió de la Comissió de Venècia recolzarà l’anàlisi de la Comissió Europea i és una contribució benvinguda, Les seves consideracions sobre els requisits de l’Estat de dret per a les amnisties donen una perspectiva útil”, apunta Mousnier.
Si bé en el seu informe ha recomanat per a una llei d’amnistia majories parlamentàries per sobre dels 176 vots de la majoria absoluta i que s’expliciti “un vincle causal més estret” entre el procés del 2017 i l’oblit penal, la Comissió de Venècia ha avalat en el fons i en la forma el gruix de l’amnistia després d’una missió desplaçada ad hoc a Madrid que, paradoxalment, va ser invitada pel PP i pel Senat –controlat per la majoria absoluta del PP– tot confiant que dictaminés precisament tot el contrari. Es dona la circumstància que, davant l’esforç del PP d’albirar una esmena a la lllei en el dictamen, avui la Comissió de Venècia ha tornat a ratificar el seu aval a la iniciativa legislativa que actualment i fins al 16 de maig està tramitant-se al Senat i que el Congrés preveu aprovar en un ple el 23 de maig. “La Comissió de Venècia ratifica el seu informe sobre l’amnistia al Parlament EUropeu. És legítima per tacar un conflicte polític. Respecta l’estat de dret. Deixarà el PP de fer el ridícul? Gràcies a la Comissió de Venècia per la seva paciència”, ha celebrat el ministre de Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, amb un dard al PP inclòs.
En el debat europeu, la presidenta de la Comissió de Venècia, Marta Cartabia, ha deciat el gruix de la seva intervenció a reiterar l’opinió que l’òrgan consultiu que ella presideix va emetre a amitjans de març a petició del Senat i en la qual no es desautoritza la llei com a tal ni tampoc la seva idoneïtat. “Està clar que les amnisties com a tals no son contràries a la separació de poders i que la majoria de sistemes legals preveuen instruments com aquest, i que fins i tot així hi ha una sèrie de principis que se subratllen en la nostra opinió amb els quals s’ha de complir per preservar els estàndards internacionals”, ha argumentat Cartabia.