Política

El Congrés aprovarà avui la reforma del Codi Penal que castigarà amb presó la conducció temerària

El ple del Congrés dels Diputats donarà el vistiplau avui a la reforma del Codi Penal en matèria de Seguretat Viària, que vol endurir les sancions per conducció temerària amb penes de presó, en els casos més greus.

La proposta pretén, en concret, elevar les faltes a delictes en casos concrets d'excés de velocitat (conduir a més de 200 quilòmetres per hora en autovia i a més de 180 a la carretera i 110 en via urbana) i per consum d'alcohol (més d'1,2 grams d'alcohol a la sang).

Segons han informat fonts parlamentàries, previsiblement, el ple tornarà a la iniciativa legislativa el seu esperit original, després de la modificació introduïda per la Comissió de Justícia dijous passat, amb el vot de PP, IU-ICV i PNB. L'esmena va eliminar els citats límits de velocitat establerts, després d'un "error" en la votació de CiU, que es va abstenir, i així va deixar en minoria els socialistes.
En qualsevol cas, la reforma tindrà, segurament, un ampli suport dels grups i serà aprovada per remetre-la després al Senat. Els grups tramiten aquesta norma pel tràmit d'urgència perquè entri en vigor abans de final d'any. Aquesta reforma endurirà les mesures elevant les faltes a delictes en casos concrets d'excés de velocitat i per consum d'alcohol.

Alhora, es considerarà un delicte penal conduir un vehicle havent perdut tots els punts del carnet, un supòsit que serà castigat amb una pena de tres a sis mesos de presó i la privació del dret a conduir entre un i sis anys.

A més, la reforma preveu penes de presó de sis mesos a dos anys per al conductor que "amb temeritat manifesta" posi en perill la vida o la integritat de les persones, i la pena serà de dos a cinc anys de presó si el conductor actua d'aquesta forma "amb conscient menyspreu per la vida dels altres".

Sense carnet
Alhora, s'ha introduït un nou tipus penal per a les persones que condueixin un vehicle sense haver tingut mai un permís. En aquests casos, els aplicaran el mateix càstig que el que hi ha previst per a les persones que condueixen havent perdut tots els punts del carnet.

D'altra banda, la llei delegarà competències als caps provincials de trànsit en matèria sancionadora, així com l'acabat de crear Centre Automatitzat de Sancions, amb la finalitat d'agilitar i donar un tractament homogeni a les multes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona