Política

guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten el seu govern a pactar una treva

Els manifestants demanen que es faci possible l’alliberament dels ostatges de Hamas i eleccions anticipades

Desenes de milers d’israelians es van manifestar la nit de dissabte en diferents ciutats d’Israel, entre les quals Tel Aviv, on s’hi va fer una de les con centracions més grans a favor de l’acord per a l’alliberament d’ostatges que s’està negociant en aquests moments al Caire i de la celebració d’eleccions anticipades, segons informa Efe.

El Fòrum d’Ostatges i Famílies Desaparegudes, organitzadors de la manifestació a Tel Aviv, es van manifestar sota el lema “Mai més és ara”, en al·lusió al dia en record de l’Holocaust que començarà aquest diumenge a la nit a Israel, i van demandar al govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, que prengui la decisió “correcta i valenta” i porti els segrestats a casa.

“El seu paper històric els obliga a aprovar l’acord [de treva] que hi ha actualment sobre la taula. Complir amb les seves responsabilitats com a líders”, va demandar aquesta organització que representa familiars dels més d’un centenar de segrestats retinguts a Gaza després de 211 dies de guerra. “Demà [aquest diumenge] celebrarem el Dia de Commemoració de l’Holocaust per recordar i no oblidar. Malauradament, tot ciutadà necessita saber i comprendre que aquest ««mai més»» és ara”, va recordar l’organització.

Les converses avancen positivament i s’acosten a un principi d’acord, tot i que les parts encara no han tancat cap pacte definitiu. L’últim esborrany inclou una primera fase de 40 dies de treva, en la qual s’alliberaran 33 ostatges del total d’uns 128 d’Israel retinguts per Hamas, mentre que l’exèrcit israelià es retirarà de la Franja de Gaza. La segona fase durarà 42 dies més, s’alliberaran els ostatges restants i s’estendrà un procés de “calma permanent a Gaza”, mentre que una tercera fase també de 42 dies, inclourà l’intercanvi de cadàvers, segons les mateixes fonts.

D’acord amb un alt funcionari de Hamas citat per la cadena de Qatar Al Jazeera, el fet que Netanyahu hagi insistit que Israel entri a la ciutat de Rafah amb independència d’un possible acord és un “element clau” que no sols s’ha tractat en les converses, sinó que implícitament suggereix que “no hi haurà alto-el-foc i que l’atac continuarà, la qual cosa va en contra del que estem discutint”, va afirmar el portaveu de Hamas, Ossama Hamdan, a la cadena de Qatar.

El líder de Hamas a Gaza, Yahia al Sinwar, vol que els EUA es comprometi per escrit “al final incondicional dels combats” a Gaza, fet que Netanyahu rebutja, i al fet que Israel no impedeixi tornar a Cisjordània els palestins que siguin alliberats a canvi dels ostatges.

Des que va començar la guerra a Gaza, han mort ja més de 34.600 palestins, la majoria dones i nens, i prop de 77.900 han resultat ferits, segons el Ministeri de Salut de Gaza.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.