Política

L'ONU tem que la cimera del canvi climàtic es desfaci com un castell de cartes

Bali

La conferència sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides a Bali està en una situació de punt mort. Les negociacions estan bloquejades per la negativa dels Estats Units a fixar un tant per cent concret de reducció de gasos contaminants.
A poques hores del final de la cimera, els seus representants a Bali rebutgen la proposta de la Unió Europea que marca que abans del 2020 s'han d'haver reduït entre un 25% i un 40% les emissions.

El màxim responsable de l'ONU sobre la qüestió, Yvo de Boer, ha enviat un missatge de pressió als assistents a la cimera i els ha instat a donar una resposta política a l'escalfament global.

Tot i això el mateix dia que l'ex vicepresident nord-americà i nou Nobel de la Pau, Al Gore, ha arribat a l'illa de Bali per a impulsar la lluita contra el canvi climàtic.

S'espera que Gore proporcioni un impuls decisiu a les negociacions en la XIII Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic perquè se superin els obstacles abans de la seva clausura demà.

Sense ritme
No obstant, De Boer ha mostrat la seva inquietud perquè la cimera que arriba al seu final no tanqui un acord. El responsable de la convenció del clima està preocupat pel ritme que porten les negociacions i ha estat molt crític davant de la perspectiva que no s'aconsegueixi un pacte que apliqui els avisos de la comunitat científica.

Així doncs, les Nacions Unides han passat de l'optimisme al catastrofisme. De Boer diu que tota la negociació es pot desfer com un castell de cartes. De fet, són diversos els esculls que hi ha en el camí de l'anomenada "fulla de ruta de Bali", que servirà de base a les negociacions d'un nou acord per la protecció del medi ambient que perllongui el protocol de Kyoto, que finalitza el 2012.

L'ONU apunta sobretot al desacord per formular el "nivell d'ambició" que han d'assumir tant els països rics com els pobres, però també al bloqueig de la transferència de tecnologia a les nacions en vies de desenvolupament.

Els Estats Units volen evitar fixar quotes a les seves emissions de diòxid de carboni, mentre que la Unió Europea insta a tots a seguir el seu exemple. La Xina i l'Índia, com a líders de les nacions emergents, traspassen la responsabilitat de l'escalfament global a Occident.

Ajuda financera
Tampoc hi ha acord sobre l'ajuda financera per mitigar el canvi climàtic ni sobre quin estatus formal tindrà el cos que supervisarà el futur del procés de lluita contra el canvi climàtic. Els països en vies de desenvolupament, en general, consideren que els industrialitzats han de finançar la lluita i ajudar-los a superar els efectes negatius.
"Estem en una situació de tot o gens", va manifestar De Boer, qui va donar de temps per al migdia de matí per a arribar a un acord als representants d'unes 190 nacions que des del 3 de desembre es reuneixen en Bali.

Gore, que va guanyar el Nobel de la Pau aquest any compartit amb el Grup Intergubernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l'ONU, va advertir ahir des de Copenhague que la reunió de Bali era l'oportunitat per a adaptar-se a un compromís moral col·lectiu.

"Hem d'abandonar la idea que accions individuals, aïllades, privades són la resposta. No és un repte per al 'jo', és massa gran, és un repte per al 'nosaltres'", va dir Gore.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.