Política

Belgrad declara "il·legal" el futur Estat "titella" kosovar

El govern serbi anul·la de forma anticipada la independència i aprova un “pla d’acció” que preveu des de sancions econòmiques al distanciament

El govern de Belgrad no es quedarà de braços plegats davant la imminent independència de Kosovo, un territori considerat el bressol de la nació sèrbia. L’executiu va anul·lar ahir de forma anticipada la independència de Kosovo i va enllestir un pla d’acció per oposar-se a la pèrdua d’aquesta província. Els líders albanesos de Kosovo declararan la independència, molt probablement, diumenge o dilluns que ve.

El text aprovat ahir pel govern de coalició de Belgrad declara “il·legal” la independència unilateral kosovar, perquè significa una “violació” del dret internacional. El primer ministre, el conservador Vojislav Kostunica, va insistir que Sèrbia té garantida la seva sobirania i integritat territorial per la Carta de les Nacions Unides i la resolució 1244 del Consell de Seguretat de l’ONU.

Humiliació
Segons Kostunica, “no hi hauria cap humiliació més gran per a Sèrbia com reconèixer de forma indirecta aquest Estat titella”. Així mateix, Kostunica va demanar als serbis de Kosovo que no marxin de “casa seva” i els va prometre que tindran els mateixos drets que la resta de ciutadans de la República.

L’executiu de Belgrad també va donar ahir llum verda a un pla d’acció que s’activarà just quan el Parlament kosovar declari la independència de forma unilateral. Aquest pla podria incloure des d’un bloqueig econòmic a la regió fins a un distanciament diplomàtic amb tots aquells Estats que reconeguin la sobirania de Kosovo, incloent-hi els Estats Units i la Unió Europea (UE). Les mesures concretes del pla, però, encara no s’han fet públiques i només s’ha donat a conèixer que no inclourà cap intervenció militar.

Igualment, el govern de Belgrad va anunciar ahir que no reconeixerà la missió de la UE a Kosovo perquè “les decisions de la UE no tenen cap base legal per a Sèrbia ni, de cap manera, són obligatòries per al nostre govern”. Brussel·les té previst enviar en les pròximes setmanes 1.800 juristes, policies i funcionaris administratius per supervisar el nou Estat kosovar.

El Consell de Seguretat de l’ONU es va reunir ahir al vespre d’urgència, a petició de Sèrbia i Rússia, per abordar la possibilitat que Kosovo declari unilateralment la seva independència. A l’hora de tancar l’edició encara no se’n coneixien les conclusions. Belgrad té el suport de Moscou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.