Política

Política

Acusacions del cas Tsunami demanen detenir els investigats que no es van presentar a declarar

Vox i l’advocat dels dos policies ferits durant una protesta post sentència de l’1-O reclamen a García-Castellón que activi les euroordres

Vox i l’acusació que representa dos policies nacionals en el cas Tsunami han demanat al jutge Manuel García-Castellón que decreti ordre de cerca i captura per a quatre dels cinc investigats en aquesta causa cridats dimecres a declarar per videoconferència des de Barcelona i que finalment no hi van anar i no van justificar l’absència. El cinquè, l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, que tampoc hi va anar però sí el seu advocat, Vox demana que se senyali una nova data amb l’advertiment de conseqüències si no es presenta, segons informa l’ACN. La defensa de Vendrell va demanar declarar per videoconferència des de Colòmbia, on treballa, però el magistrat Manuel García-Castellón ho va denegar.

La generalitzada incompareixença (només va complir amb la cita la secretària de Moviments Socials d’ERC, Marta Molina), va provocar que el jutge de l’Audiència Nacional es dirigís a la Fiscalia i a la resta d’acusacions per consultar si procedia la detenció dels investigats que no van acudir.

Els quatre investigats a qui es demana activar les ordres de detenció són el dirigent d’Òmnium Cultural Oleguer Serra, l’empresari Josep Campmajó i el periodista Jesús Rodríguez, tots ells exiliats a Suïssa, des d’on el magistrat no va permetre que declaressin per no allargar el procediment. També l’informàtic Jaume Cabaní, que tampoc no s’hi va presentar i el parador del qual encara s’està intentant localitzar.

La Fiscalia va ser la primera a respondre al jutge aquest dijous i va oposar-se a les ordres de cerca i captura, ja que aposta per tornar-los a fer declarar i que el jutge accepti que ho facin per videoconferència des del país on es troben.

Les acusacions, per contra, han començat a informar el jutge a favor de les ordres de detenció, tant a nivell europeu com internacional, i un cop totes hagin informat, García-Castellón prendrà una decisió.

L’acusació que exerceixen dos policies que van resultar ferits en les protestes per la sentència del “procés” defensa que s’arresti aquests cinc investigats per portar-los davant del jutge, en entendre que ells mateixos han optat de “forma conscient i deliberada” per sostreure’s “una vegada més de l’acció de la justícia, sense cap justificació raonada”. En el seu escrit, al qual ha tingut accés Efe, el seu advocat José María Fuster-Fabra demana al jutge que lliuri ordres internacionals i europees de detenció “tenint en compte que cap intenció tenen d’atendre les crides” i davant la “gravetat dels delictes”.

Pel que fa a Oriol Soler i Marta Rovira, amb les citacions pendents de fixar, el magistrat s’havia adreçat a les defenses perquè diguessin si estaven en disposició d’anar a una citació la darrera setmana de maig o a principis de juny. Pel que fa a Josep Lluís Alay, diu que resoldrà quan conegui el seu estat de salut. La fiscalia ha demanat donar una segona oportunitat perquè els investigats declarin des d’allà on estiguin.

El cas Tsunami, que també s’instrueix al Tribunal Suprem, inclou també l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el diputat d’ERC al Parlament Rubén Wagensberg, que són aforats. Tots dos estan citats per a finals de juny i ho podran fer per videoconferència.

La causa està oberta per diversos delictes, entre ells el de terrorisme, per les lesions de dos policies nacionals en les manifestacions d’Urquinaona i la mort d’un turista francès en la mobilització a l’aeroport del Prat, tot l’octubre del 2019 després de fer-se pública la sentència del ’procés’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.