Política

judicial

Alerta Solidària xifra en 419 persones els beneficiaris de la Llei d’Amnistia

El llistat només inclou els que tenen causes obertes i no són càrrecs públics

Els imputats per l’anomenada Operació Judes hi són al recompte

Alerta Solidària calcula que la llei d’amnistia, que previsiblement s’aprovarà demà dijous al Congrés de Diputats, pot afectar almenys a 419 activistes i manifestants independentistes, un terç del total dels inicialment investigats. La resta, o ja han estat absolts, o les seves causes s’han arxivat. En aquest còmput només hi ha persones de la societat civil, i no es comptabilitzen polítics o membres de l’administració o aquells que han estat investigats per treballar sota directius de la Generalitat, ajuntaments o els seus responsables. Només s’ha afegit l’excepció dels investigats per l’Audiència Nacional del cas Tsunami Democràtic, ja que hi ha activistes que no tenen res a veure amb l’acció de cap administració.

Com en el recompte que Alerta Solidària ja va fer el mes de novembre, s’hi inclouen els encausats en l’Operació Judes.

Alerta Solidària ha arribat a comptabilitzar 1.168 persones objectes de diligències penals relacionades amb el procés. D’aquestes, el 51%, 597, han vist com s’arxivaven les causes, mentre que en el cas del 49% restant, 571, s’han tirat endavant els procediments. De les 571 persones amb causes obertes, 143 (25%) encara estan en procés d’instrucció, un 22% (127) estan esperant judici, 12 (2%) esperen sentència. De la resta, que ja tenen sentència, el 27% del total, 152, han estat absoltes de tots els càrrecs, mentre que 137, un 24% del total, tenen sentència amb condemna total o parcial.

Per això, Alerta Solidària considera que de les 571 persones amb causes obertes, si se’n resten les 152 amb sentència absolutòria, hi ha 419 persones que poden ser amnistiades, cosa que suposa un 35% del total d’investigats inicialment.

Alerta Solidària ha conformat un equip tècnic de seguiment de l’aplicació de la Llei d’Amnistia. Així, l’entitat vol fer-ne una “lectura política sincera, sense forçats discursos triomfalistes, que són a l’origen del desengany de la base popular independentista, i que insisteixen en maquillar la realitat més dura: amb aquesta llei ni s’ha avançat cap a la independència, ni s’han desactivat les armes de l’Estat per a la repressió política. Si hi ha res segur és que l’Estat, quan calgui, ho tornarà a fer”. “La qüestió és si nosaltres haurem après dels errors i estarem suficientment conscienciades i organitzades. Nosaltres treballem perquè així sigui”, conclou.

En els propers dies l’entitat instarà l’aplicació de la Llei d’Amnistia per als casos més urgents i sensibles i anirà, en les properes setmanes, completant la llista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

olot

ERC defensa la seva aportació progressista al pacte de govern

Olot
otan

Satisfacció entre aliats i amics de l’OTAN i crítiques russes per l’elecció de Rutte

barcelona
kenya

Ruto retira la reforma fiscal que va originar les protestes

barcelona
síria

França aprova una ordre de detenció contra Al-Assad vàlida a tota la UE

barcelona

Orriols demana ajuda a l’oposició pel risc que el consistori “quedi parat”

RIPOLL
judicial

Acusacions particulars de policies rebutgen l’amnistia en la causa de Tsunami a l’Audiència Nacional

barcelona
POLÍTICA

En el primer any de govern de Salt s’ha executat un 28% del Pla d’Acció Municipal

SALT
societat

García-Castellón desmunta la trama russa del procés

barcelona
política

El Consell de la República encarrega una auditoria externa pels comptes

barcelona