Montse Capdevila
Alcaldessa d’Argentona (TXA)
“La gent ha de saber per què gasta més aigua del permès”
“El govern ha anat canviant la idea d’enderrocar la Velcro i treballem de manera conjunta perquè sigui un hotel d’entitats”
“Aquest any s’acabarà el projecte executiu de la biblioteca de Can Doro i esperem que l’any que ve es puguin licitar les obres”
Hi ha una quinzena d’expedients a la fiscalia de veïns que estaven directament connectats a la xarxa
Ha estat la primera alcaldessa escollida a les urnes, perquè la primera a ocupar el càrrec, Ester Merino, ho va fer en substitució de l’exalcalde Antoni Soy. Està orgullosa i satisfeta de la confiança tot i que els comicis van registrar una abstenció història del 50% de l’electorat.
Satisfeta dels resultats?
És un orgull ser la primera alcaldessa sorgida democràticament i veure que en aquests càrrecs hi podem encabir la nostra manera de fer. Entenc que s’ha valorat el nostre projecte i també hi ha una proximitat pel fet de formar part d’entitats. És cert que hi va haver un vot de càstig amb tanta abstenció.
Com va ser que es va decidir a entrar en política?
Arran de la polèmica de Can Doro es va crear la plataforma i ens vam mobilitzar per defensar el nucli antic. En aquestes reunions sorgeix l’agrupació de Tots per Argentona, quan decideix anar a les municipals. Vam guanyar l’alcaldia i es va aturar el projecte urbanístic. Aquí m’hi vaig enganxar i va ser quan em van proposar anar a les llistes. Vam guanyar en vots però no hi havia manera de governar i vaig estar vuit anys de regidora a l’oposició.
S’ho va repensar quan li van proposar ser l’alcaldable?
No m’ho he plantejat, perquè quan portes tant temps treballant temes que hi ha encallats i fent propostes, la mateixa inèrcia i emotivitat t’hi porta. No ha estat traumàtic. Abans compaginava la feina i estar a l’oposició i ara ho centralitzo en una.
Heu estat poc temps en minoria. Costa posar-se d’acord amb tantes veus?
No volíem cap formació que ens pogués crear un conflicte dins el govern, perquè hi ha tensions constants. Vam escoltar totes les veus però trobem més coincidències amb Junts, tot i que primer es va fer una delegació parcial de la regidoria, perquè hi havia temes per polir, fins que no van entrar en el govern. Amb ERC va ser fàcil d’inici posar-nos d’acord. I com que teníem el catàleg del patrimoni vam creure oportú incorporar en Bernat Calvo, com a expert en el tema. Tot i així els dilluns hi ha reunions amb tots els grups, i amb els portaveus de l’oposició busquem acords dels projectes més de futur, per tenir un acord més ampli.
Posi’m un exemple.
Un dels projectes que venen de lluny i en què tenim acord és la biblioteca de Can Doro, que porta molts anys aturat i l’estem encaminant. Aquest any s’acabarà el projecte executiu i esperem que l’any que ve es puguin licitar les obres. Tenim tres dibuixos d’avantprojectes.
I faltarà buscar els diners?
Sí, ens hem reunit amb la Generalitat per poder comptar amb la subvenció que es va perdre d’un milió d’euros, i esperem que la Diputació, que ha finançat el projecte, ens hi ajudi, així com també per gestionar l’equipament.
I sobre el futur de la Velcro, és on difereix el govern?
Tenim opinions diferents. El govern, però, ha anat canviant la idea que allò s’ha d’enderrocar, i s’ha arribat a una línia de treball conjunta que ha de ser un hotel d’entitats, amb la ràdio local com a eix dinamitzador. Els informes tècnics que s’han encarregat han de dir si a sota es pot fer un aparcament, com està en l’imaginari i defensa Junts, algun grup de l’oposició i també dins la nostra agrupació. Els informes diran si el cost és assumible per la capacitat que pot tenir o si és millor buscar alternatives. Els temes de mobilitat els porten des de Junts, però no estem tan separats quan diem que no cal que vagi a terra.
S’ha aprovat un pressupost de 25 milions. Com vau trobar les finances municipals?
No hi ha un endeutament, però sí una aturada de serveis econòmics. La llei de contractació va canviar i no estàvem preparats, i sense els procediments la interventora no pagava. Ens trobem moltes factures sense pagar que s’han anat resolent amb la nova intervenció i fent formació als treballadors. En el portal de transparència es veuen tots els contractes que hi havia, i des del juny al desembre se’n van fer 60, quan veníem de 18 en els últims dos anys.
S’invertirà 1,8 milions per millorar la xarxa després d’una mala gestió de la companyia...
Econòmicament i pel que fa a gestió, la burocràcia i en l’aspecte jurídic, és el que estava pitjor. S’estava portant amb moltes irregularitats des d’abans del 2019, sense registrar els comptes, ni renovació dels càrrecs. Ens hem trobat amb 200.000 euros d’impagaments, perquè des de la pandèmia no s’havia fet la reclamació del deute. Es feien comandes a l’Ajuntament que no se certificaven, i s’ha hagut de fer ara, amb un portal de transparència que es posarà en servei. Comptem amb 1 milió d’euros d’una subvenció de la Generalitat que en un 80% es podrà dedicar a la millora de la xarxa.
Sancionareu pels consums excessius després de les multes que heu rebut?
S’ha millorat molt des de fa dos mesos. Sí que vam pagar la primera sanció de 10.000 euros, i la propera seria d’uns 150.000 euros per excés de consum. Vam tancar les fonts i les dutxes a les instal·lacions esportives. La idea no és sancionar si es fan bé les coses. La gent ha de saber per què gasta més del que està permès, i no marquem nosaltres els límits. Vaig enviar una carta alertant als veïns que excedien dels 120 litres per persona i dia per recordar que el topall era de 90 litres, però ara això ha canviat a 115 litres.
Us heu posat molt durs.
Si paguem multes per l’aigua s’hauran de deixar de fer altres coses, i per això ens posem durs. Hi ha una quinzena d’expedients a la fiscalia de veïns que estaven directament connectats a la xarxa. La gestió de l’aigua ha estat una feina sobrevinguda que no ens esperàvem.
Com es reactivarà la Plaça del Vendre?
Hi ha un avantprojecte fet que s’haurà de retocar. La idea és que hi hagi quatre parades i quan estigui l’obra fet les bases de la concessió estigui feta i crec que de cara el 2025 es podrà encarrilar. No sé si es tornarà a omplir perquè hi ha molt de comerç que s’ha anat recol·locant als voltants. S’haurà de veure quin format es dóna a les parades perquè no sigui repetitiu amb el que ja tenim.
Hi ha una fuga del comerç a fora?
Tenim un comerç de proximitat com d’alimentació està fort, però si vols diversitat potser has de marxar a altres llocs. Volem impulsar un pla de dinamització amb el comerç que s’ha demanat el recurs a la Diputació i ja han entregat el projecte per fer activitats conjuntes.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.