Política

Els EUA investiguen l'autenticitat del nou vídeo de Bin Laden

Examinen si la persona que parla és el líder d'Al-Qaida i si la gravació és vella o nova

Sis anys després dels atemptats de l’11-S, el líder d’Al-Qaida, Ossama bin Laden, continua acaparant els titulars informatius. Encara no se sap el contingut del nou vídeo de Bin Laden que una web islamista difondrà en els propers dies, però el govern dels EUA va confirmar ahir que ja disposa d’una còpia de la gravació, que està examinant per determinar la seva autenticitat.

Els serveis d’intel·ligència estan investigant si la persona que apareix en el vídeo és realment Bin Laden i si la cinta és nova o vella. “La revisem per determinar quan es va gravar, si és una sola gravació o una compilació de gravacions i si hi ha missatges en obert o missatges ocults”, va explicar el secretari de Seguretat Nacional, Michael Chertoff, que es va felicitar per les últimes detencions a Alemanya.

S’ha d’analitzar si Bin Laden, a qui no es veu des de fa gairebé tres anys, fa referència a fets actuals o dóna pistes sobre la data de la gravació o el seu amagatall.

Segons Chertoff no és inusual que Al-Qaida faci públics vídeos coincidint amb l’aniversari de l’11-S, del qual dimarts es compleixen sis anys, però va afirmar que no hi ha cap alerta ni amenaça concreta als EUA.

Tot i així, la posició del departament és que aquest és “un període de risc agreujat”. En declaracions a la cadena CNN, la consellera de Seguretat Nacional, Frances Townsend, va dir que un vídeo d’Al-Qaida no és res més que propaganda. “La gent ha de tenir clar que estem sent manipulats cada cop que difonen un comunicat, perquè estan intentant utilitzar els mitjans de comunicació per terroritzar el poble americà”.
Una web islamista havia anunciat que “aviat” difondria el vídeo. Per promoure’l, ha utilitzat una fotograma de Bin Laden en apareix més vell però amb una barba més fosca que en altres ocasions, sense rastre de cabells blancs i vestit amb gel·laba, túnica beix i turbant. Es creu que la barba podria haver estat tenyida perquè sembli més jove.

Des del 7 d’octubre del 2001 s’han difós 19 vídeos i àudios atribuïts a Bin Laden, però tampoc és el primer cop que Al-Qaida fa anuncis similars i després no difon cap vídeo.

Amenaça de nous atacs
L’última vegada que es va veure Bin Laden en vídeo va ser l’octubre del 2004, quan va amenaçar els EUA amb nous atacs, coincidint amb les eleccions presidencials d’aquell any. Des de llavors, només s’han donat a conèixer missatges d’àudio. L’últim, el juliol del 2006- en què es comprometia a combatre els EUA en qualsevol lloc del món.

L’exèrcit dels EUA ha estat buscant, sense èxit, Bin Laden des de després dels atacs de l’11-S, quan va iniciar la guerra a l’Afganistan. Es creu que el líder d’Al-Qaida i el seu lloctinent, Ayman Al-Zawahri, es refugien en una zona muntanyosa a la frontera entre l’Afganistan i el Pakistan. Però un oficial militar reconeixia recentment que no hi ha hagut cap pista bona des de l’any 2005.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.