Política

política

La fiscalia intenta posar ordre en les seves files amb l’amnistia

Després que ahir visqués en pròpia pell el primer acte de desfiament intern a l’hora d’aplicar l’amnistia, protagonitzat pels quatre representants del ministeri públic que van participar en el judici del procés —Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno—, el Fiscal General de l’Estat s’ha hagut d’esmerçar avui a mirar de recosir l’estrip i posar ordre en una institució que ha de jugar un paper clau en l’aplicació de la mesura de gràcia. I per començar a fer-ho, Álvaro García Ortiz s’ha reunit a Madrid amb el fiscal superior de Catalunya, els responsables del ministeri públic de les quatre demarcació catalanes i els sis cap d’àrea per començar, justament, a planificar com s’executarà la llei tant bon punt entri en vigor la setmana entrant. Un cop això passi, l’acusació pública s’haurà de pronunciar en els propers dos mesos sobre l’encaix de la nova norma en cadascun, i per separat, dels centenars de casos relacionats amb el procés i tramitats per les vies penal, administrativa i comptable, i que són susceptibles de ser amnistiats. En aquesta línia, el cap jeràrquic dels fiscals també s’ha reunit amb representants del cos de l’Audiència Nacional i el Tribunal de Comptes, dues instàncies que tenen obertes algunes d’aquestes causes amb més transfons mediàtics, com la del Tsunami Democràtic.

Fonts jurídiques citades per l’agència Efe han explicat que, en el cas de la trobada de García Ortiz amb els fiscals catalans, ha estat una “reunió tècnica i de coordinació” per “garantir la unitat d’actuació de la fiscalia en tots els casos “ amb la finalitat d’”aplicar la llei de la mateixa manera a tot el territori i a totes les instàncies”. Segons les mateixes fonts, no s’hauria parlat de casos concrets, ni tampoc s’han posat informes sobre la taula com va passar amb l’encontre amb Zaragoza, Madrigal, Cadena i Moreno, obertament contraris a dictar un sobreseïment en els afers on hi hagi una acusació de malversació, amb l’argument que la mateixa norma l’exclou i, a més, “afecta interessos financers de la Unió Europea (UE)”. Aquests quatre fiscals, alhora, també s’oposen frontalment a aixecar l’ordre de detenció en territori espanyol contra l’expresident Carles Puigdemont, tot i que la llei és explícita al respecte i diu que això s’ha de fer, independentment que s’hi presenti un recurs en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia