Política

política

Comín creu que és Illa qui ha de fer una cura d’humilitat: “No té majoria”

Riba insisteix que les condicions d’ERC passen per un finançament singular i un full de ruta per al referèndum

Sans insisteix en una “mesa antirepressiva” amb els comuns, on no contempla cap acord amb el PSC, mentre Asens proposa un acord amb els socialistes amb la presidència per als republicans

La petició “d’humilitat” en les converses per a la investidura que ahir feia el candidat del PSC, Salvador Illa, ha rebut avui les rèpliques de Junts i ERC.

El candidat juntaire al 9-J, Toni Comín, ha respost a Illa que s’apliqui ell mateix les crides a la “humilitat”. “Quan exigim una actitud als altres ens ho hem d’aplicar a nosaltres, i això em fa tenir esperança que serà prou humil per entendre que no té majoria”. El cap de llista de Junts ha criticat que el socialista “continuï insistint” a postular-se per a la investidura i li ha demanat que “entengui” que el bloc independentista suma 59 diputats, mentre que l’alternativa “unionista-progressista” arriba als 48.

Illa va demanar diumenge “respecte” pels resultats dels comicis del 12-M i va exigir “que no es fes perdre el temps” a la ciutadania de Catalunya. “Les matemàtiques són bones aliades de la humilitat, i la humilitat en política és important, estic d’acord amb Salvador Illa”, ha ironitzat el candidat de Junts al 9-J.

Des d’ERC, mentrestant, s’insisteix que les condicions per estudiar una possible investidura del presidenciable socialista passen per una proposta de finançament singular i un full de ruta “clar” per al referèndum. S’hi ha referit la cap de llista republicana a les eleccions europees del 9 de juny, Diana Riba, en una entrevista a Ser Catalunya: “Si no hi ha aquestes dues coses a la taula no cal ni que ens truquin”. L’eurodiputada en l’anterior legislatura ha afegit que són, “sobretot”, condicions per a Illa i el líder del PSOE, el president espanyol, Pedro Sánchez, si bé en la roda de premsa posterior a la permanent del partit, la portaveu Raquel Sans ha indicat que també van per a Carles Puigdemont, ja que ha recordat que quan ERC posa com a condició la defensa dels serveis públics, això també inclou “no donar rebaixes fiscals a l’1% més ric”, com sosté Junts sobre l’Impost de Successions. Sans també ha desvelat que Rovira va reunir divendres presidents i secretaris generals d’ERC a tot el territori, i el “consens majoritari” va ser precisament aquest, insistir en el “què” per posar en valor els 20 vots dels republicans i que “no hi ha por” a una repetició electoral. Sans, per cert, també ha dit que “ni s’han plantejat” la proposta del nou president de l’ANC, Lluís Llach, i de l’expresident Artur Mas, de conformar una llista única independentista si es torna a les urnes.

Riba ha apuntat també que cal garantir que tots els exiliats tinguin veu i vot al Parlament per constituir-ne la mesa, el dia 10. En aquest sentit, Sans, que ha dit que ni el PSC ni Junts han ofert “formalment” a ERC la presidència del Parlament, ha reiterat la seva aposta per una mesa “antirepressiva”, i ha posat com a requisits que l’òrgan sigui sensible per permetre el vot dels diputats que segueixen a l’exili i que a la cambra s’hi pugui parlar de tot. En aquest sentit, ha recordat que aquesta fórmula hauria d’incloure algun vocal dels comuns, en qui recauria la decisió, i el PSC “no hi tindria cabuda”, ja que ha recordat que en l’anterior legislatura els socialistes van presentar reconsideracions contra la delegació de vot dels diputats a l’exili.

Precisament, sobre la constitució de la mesa n’ha parlat el candidat dels comuns a les europees, Jaume Asens, que defensa que l’única “suma viable” és la “suma progressista”, i obre la porta que sigui ERC qui presideixi la cambra per fer possible l’entesa. Així ho ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio. “Ens hem de posar d’acord perquè el Parlament estigui presidit per una persona d’un partit nítidament d’esquerres”, ha defensat, una opció “preferible” a cedir-la a Junts. Pel que fa al 9-J, Asens s’ha compromès a “no votar cap president del Parlament Europeu o de la Comissió Europea que no accepti l’oficialitat del català”. Ha instat el PSC, ERC i Junts a sumar-se a aquest “front catalanista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia