Política

política

ERC demanarà l’aplicació immediata de l’amnistia a una quarantena de persones

La vicesecretària de Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret, augura un arxiu “ràpid” de la majoria de causes, però no a les més conegudes

Avança que el govern posarà en marxa un mecanisme per al retorn de multes imposades a manifestants

Els serveis jurídics d’ERC demanaran “de manera immediata” l’aplicació de la llei d’amnistia a una quarantena de persones vinculades al partit que considera que se’n podrien beneficiar. “Quan la llei entri en vigor, aquesta setmana o la vinent, totes les defenses de persones vinculades a ERC entrarem una petició d’aplicació en cadascuna de les causes obertes a dia d’avui”, ha avançat aquest migdia després de la permanent del partit la vicesecretària de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret, que també ha deixat clar que no estan nerviosos pel fet que la llei encara no s’ha publicat al BOE. “Estem dins dels terminis de publicació, ja prevèiem que trigaria uns dies”, ha assegurat.

Entre els casos que du directament ERC, hi ha els de Tsunami Democràtic que afecten la secretària general, Marta Rovira, i el diputat Ruben Wagensberg; la causa encara contra la mesa del Parlament de Carme Forcadell; l’oberta pel jutjat 13 a militants com la consellera Natàlia Garriga, el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, o el president del port de Barcelona, Lluís Salvadó, acusats de malversació i de revelació de secrets; a una trentena més de persones al Tribunal de Comptes, o a una desena d’alcaldes, alguns ja condemnats com qui ho va ser d’Agramunt, Bernat Solé. Vilaret ha augurat que en la “majoria” dels centenars de persones que es poden beneficiar de l’amnistia, l’aplicació serà “ràpida”, ja que fins ara aquesta “no s’ha posat en qüestió” pel que fa a delictes com desobediència, desordres públics o atemptats a l’autoritat, derivats de manifestacions amb motiu de l’1-O o de la sentència del Suprem el 2019. En aquest cas solen dur la causa jutjats d’instrucció o de primera instància, que segons Vilaret “no estan tan polititzats”. “Quantitativament la previsió és que abans de dos mesos s’apliqui a la llei a la majoria, però qualitativament és de preveure que no s’aplicarà a les més conegudes segurament, i que s’anirà a qüestions prejudicials a la UE”, ha vaticinat. Així, creu que on segurament “es retorçarà més” és en els delictes de malversació i terrorisme. “No trigarem a saber per on va aquesta interpretació, en 7 o 10 dies veurem si el Tribunal Suprem compra la proposta dels fiscals a l’hora d’aplicar la llei”, ha constatat la dirigent, que no ho veu tampoc sorprenent. “Estem preparats per batallar-ho”, ha conclòs.

Vilaret també ha dit que, després de les últimes esmenes introduïdes a la llei, el retorn de les multes que es van imposara manifestants en aplicació de la llei mordassa també serà “ràpid”, en especial aquelles que depenen de la Generalitat, imposades en el seu dia per Interior. En aquest sentit, ha avançat que el govern “crearà un mecanisme ad hoc”, que explicarà en els propers dies, a fi que la gent afectada pugui demanar que se li tornin els imports, tot i que ha destacat que tant o més important és “el fet simbòlic que es puguin anul·lar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.