Política

política

L’amnistia deixarà sense efecte uns 100.000 procediments sancionadors a manifestants

El govern, que haurà de tornar els diners de les multes ja cobrades, habilitarà un mecanisme per als casos en què no actuï d’ofici

Els serveis jurídics actuaran d’immediat per a l’aplicació de la llei i oferiran assistència als treballadors, electes i exalts càrrecs

El govern calcula que l’aplicació de la llei d’amnistia haurà de deixar sense efecte al voltant d’uns 100.000 procediments sancionadors -la xifra no està tancada encara- oberts arran de l’aplicació de la llei mordassa a manifestants que van participar en mobilitzacions a favor de l’1-O i contra la sentència del procés, susceptibles ara de ser amnistiats. “És una xifra provisional, s’ha de mirar una per una, i d’ofici s’ha de reparar el dany”, ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, després del consell executiu. Tot i que segons fonts del govern “s’intentarà” que el màxim de casos hi entrin d’ofici, per al cas que la mateixa administració no hi actuï, a més, el Departament d’Interior està treballant per habilitar un mecanisme a què es pugui adreçar la persona agreujada perquè se li retorni l’import ja pagat d’una eventual multa, se li arxivi l’expedient i se li netegi l’historial d’antecedents, com passa amb la resta de casos que englobarà la llei. “És una tasca ingent de temps i de personal especialitzat que s’hi dediqui”, ha admès Plaja.

L’executiu en funcions d’avui ha acordat que mirarà de predicar amb l’exemple per tal que l’aplicació de la llei d’amnistia, un cop es publiqui al BOE, es faci “amb rapidesa i sense demora”, per la qual cosa posarà els seus serveis jurídics a treballar “a ple rendiment”. En aquest sentit, s’ha acordat que faran d’ofici totes les actuacions necessàries per retirar els procediments sancionadors a qui se’ls pugui aplicar la llei, i que si l’actuació ve a instàncies d’una de les parts, es tramitaran “de manera preferent i urgent”. Així mateix, s’oferirà assistència o fins i tot defensa a tots els treballadors públics, els electes actuals i els exalts càrrecs de la Generalitat, inclosos expresidents i exconsellers, amb procediments susceptibles de ser amnistiats en qualsevol òrgan, sigui judicial o administratiu, com els del Tribunal de Comptes. El govern no ha pogut donar una xifra orientativa de potencials afectats a qui podria acollir en aquest cas.

La Generalitat compareixerà en tots els casos, estiguin en el moment procedimental que estiguin, i hi adaptaran l’acció a realitzar a fi que quedin sense efecte al més aviat possible. Així, es demanarà el sobreseïment o una sentència absolutòria, així com l’aixecament de totes les cautelars, en el cas dels processos penals. Es demanarà l’aplicació de l’amnistia en els casos que hi hagi d’haver encara procediments de conformitat previs a un judici. S’interposaran els recursos pertinents o es presentaran al·legacions si encara no hi ha sentència ferma. I si ja s’ha produït, se sol·licitarà la seva revisió i la retirada final de la pena, així com l’eliminació de qualsevol antecedent penal.

Preparant el traspàs... sense pressa

Plaja també ha dit que el govern en funcions està preparant un traspàs “exemplar, exhaustiu i detallat” de la seva feina per al moment que s’hagi de produir el relleu, per la qual cosa el president Pere Aragonès fa setmanes que ha iniciat reunions de treball amb els consells de direcció de cada departament, a qui ha encarregat que preparin documents on expliquin de manera detallada en quin punt està cadascun dels seus projectes. Més enllà que té unes competències limitades com a executiu en funcions, que fan que hagi de justificar molt bé sobretot les accions amb una derivada econòmica, Plaja ha assegurat que el govern està preparat per seguir treballant tot el temps que convingui, encara que la provisionalitat s’allargui fins a la tardor si hi ha una repetició electoral.

Precisament Aragonès ha signat avui el decret de convocatòria del ple de constitució del Parlament, que s’ha fixat per dilluns vinent, 10 de juny, a les quatre de la tarda. Els diputats electes prendran possessió aquell dia de l’acta, i s’haurà de triar la mesa i la presidència de la cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació

barcelona
política

La JEC multa el conseller de Salut per visitar hospitals en període electoral

barcelona

Girona prorroga el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola

GIRONA
guerra a gaza

Israel no està llest per a evacuar el nord en cas de guerra amb Hezbol·là

barcelona
estats units

El Suprem autoritza avortaments en cas d’emergència a Idaho

barcelona
rússia

Estudien prohibir la propagació entre les dones de la idea de no tenir fills

barcelona