Política

estat espanyol

Sumar obre un procés de reflexió i contempla un lideratge més col·lectiu

Es preveu que aquest procés de reflexió serà llarg perquè a més d’analitzar el fracàs electoral en les europees i les seves possibles causes, han de parlar amb la resta de forces associades a la formació

Sumar arrenca aquest dijous el seu període de reflexió després de la garrotada en les europees del diumenge i la renúncia posterior de Yolanda Díaz a continuar coordinant l’organització, i contempla obrir-se a un lideratge més col·lectiu.

De tota manera, la vicepresidenta segona manté les regnes polítiques del projecte en mantenir-se al capdavant dels ministres de Sumar en l’Executiu de coalició i del grup parlamentari en el Congrés.

La reunió del grup coordinador de Sumar (80 membres) és un primer pas per a posar en marxa aquest procés d’anàlisi i no s’espera que surti gens concret d’aquesta reunió, ni un substitut de Díaz ni tampoc el procés per a constituir la direcció, segons han assenyalat fonts de la formació.

Sense precisar res, des de Sumar assenyalen que la figura del coordinador podria apuntar cap a una bicefàlia, seguint el model del PNB, o a una direcció col·legiada, entre altres fórmules possibles.

En tot cas, es preveu que aquest procés de reflexió serà llarg perquè a més d’analitzar el fracàs electoral en les europees (Sumar només va aconseguir tres eurodiputats) i les seves possibles causes, han de parlar amb la resta de forces associades a Sumar, que han exigit canvis per a reconèixer dins de la coalició l’arrelament territorial que tenen i una relació horitzontal amb tots els actors.

Han estat fonamentalment Esquerra Unida i Más Madrid els que han reclamat aquest gir de guió, però també hi ha descontentament en Els Verds-Equo, que inicien igualment el seu propi procés de reflexió sobre el seu paper a Sumar i el futur de l’espai polític verd a Espanya.

Els comuns, que és la formació més afavorida dins de Sumar, no han anat més enllà de reconèixer que els resultats del 9J han estat dolents i que cal prendre mesures per a reforçar el projecte.

La reunió es desenvoluparà a partir de les 17.00 hores en l’Espai Rastro de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats a la Franja

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria de deixar la política

barcelona