Política

judicial

La cúpula de la fiscalia avala aplicar l’amnistia sense subterfugis

Per un marge estret de només dos vots, la cúpula de la fiscalia reunida avui a Madrid ha acordat alinear-se amb les tesis del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, de cara a l’aplicació de l’amnistia i, per tant, no fer excepcions amb Carles Puigdemont i la resta de dirigents independentistes acusats de malversació. Igualment, el pronunciament també és un aval tàcit a la decisió de sol·licitar que es retirin les ordres de detenció en territori estatal contra el mateix expresident català, Toni Comín, lluís Puig o Marta Rovira.

La decisió s’ha pres avui en una llarga reunió de la junta de Fiscals de Sala, convocada per tractar les desavinences internes que ha provocat l’entrada en vigor de la mesura de gràcia entre els representants del ministeri públic. Malgrat que el debat es preveia dens i gitat, com així ha estat, el caràcter jeràrquic de la institució ja donava per descomptat que, fos quin fos el suport que rebés García Ortiz entre la resta de fiscals, aquest acabaria imposant la seva doctrina de fer aplicar la llei sense excepcions. Amb aquesta postura ja ratificada, l’acusació traslladarà demà el seu escrit al Suprem on demana el sobreseïment de les causes obertes contra represaliats del procés. De manera paral·lela, això implica que els quatre fiscals de l’alt tribunal que van participar en el judici als líders independentistes —Javier Zaragoza, Fidel Cadena, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno— han quedat apartats de la causa, ja que s’oposaven frontalment a amnistiar a Puigdemont i la resta d’encausats amb el doble argument que van incórrer en un delicte de malversació en la variant d’enriquiment personal i que aquest, a més, va ser contrari als interessos financers de l’UE. I en i altre supòsit, segons el redactat de la llei, no hi ha mesura de gràcia possible. Els seus substituts seran la tinent fiscal del Suprem, Ángeles Sánchez Conde, i el fiscal de sala en cap del Penal a l’alt tribunal, Joaquín Sánchez-Covis.

La junta de Fiscals de Sala, el principal òrgan assessor del fiscal general, està format per 38 fiscals —més García Ortiz—, i 19 d’ells han donat suport a les seves tesis, mentre que 17 s’hi han oposat. Amb aquest resultat preval doncs la posició de García Ortiz, que entre d’altres supòsits nega que els interessos econòmics comunitaris es veiessin afectats durant l’1-O, i que rebutja així mateix que hi hagués “ànim d’enriquiment” personal en aquesta ocupació de diners públics per al referèndum, per la qual cosa és partidari també d’aixecar les ordres de detenció nacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.