Política

VILOBÍ D’ONYAR

Pla de sanejament per fer front a un dèficit d’1,2 milions

L’Ajuntament de Vilobí d’Onyar implantarà un pla de sanejament pressupostari per poder fer front a un dèficit acumulat d’1.215.000 euros. Aquesta situació ha deixat la tresoreria municipal sense liquiditat i amb greus problemes per poder pagar els proveïdors.

Segons fonts municipals, els problemes financers van començar el 2019 i són causats per un seguit d’operacions “mal finançades”. El 2020, amb un desequilibri pressupostari de 344.000 euros, es va dissenyar un pla de sanejament, però, com que durant la pandèmia de covid-19 no calia complir les regles de despeses imposades per l’Estat, les inversions municipals van continuar augmentant i el 2021 pràcticament s’havia duplicat el dèficit (661.000). El 2022 pràcticament no va variar (564.000), però aquest 2023 es va tornar a doblar a causa de les inversions que l’anterior equip de govern va fer durant l’any electoral, que, segons les mateixes fonts, “van sortir de mare”.

Entre les inversions “mal finançades” hi hauria la plaça de Salitja, les càmeres lectores de matrícules o la compra de Can Sagrera: “Són inversions en què es van autoritzar uns excessos d’obra no previstos.” Aquest deute ha tallat ara la capacitat d’inversió i, fins i tot, ha fet aturar el projecte de nova biblioteca, amb una inversió prevista de més de dos milions d’euros. “Entre dues subvencions no arribàvem a la meitat de la inversió, i l’Ajuntament no podia assumir la resta.” A més, el consistori es troba que haurà de tornar una subvenció per a la biblioteca que ja es va gastar en altres despeses.

El consistori ha dissenyat un pla de xoc inicial que preveu demanar un crèdit de 900.000 euros, a tornar fins al 2035, i l’avançament del fons de cooperació de la Diputació de Girona (366.000 euros) dels propers tres anys. Paral·lelament, caldrà una tasca quirúrgica per tornar a “l’equilibri pressupostari” en dos o tres anys. “Caldrà gestionar millor els serveis perquè hem detectat que fins ara es feia de forma poc adequada.” Això inclou retallar despeses en neteja viària i en personal, eliminar serveis no obligatoris o incrementar i ajustar les taxes i els impostos municipals als serveis que presta l’Ajuntament. Aquest any 2024 serà “magre”, però l’alcalde Vilobí, Lluís Salvi, confia que en els dos propers exercicis es puguin executar algunes inversions ja finançades per no perdre les ajudes concedides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

olot

ERC defensa la seva aportació progressista al pacte de govern

Olot
otan

Satisfacció entre aliats i amics de l’OTAN i crítiques russes per l’elecció de Rutte

barcelona
kenya

Ruto retira la reforma fiscal que va originar les protestes

barcelona
síria

França aprova una ordre de detenció contra Al-Assad vàlida a tota la UE

barcelona

Orriols demana ajuda a l’oposició pel risc que el consistori “quedi parat”

RIPOLL
judicial

Acusacions particulars de policies rebutgen l’amnistia en la causa de Tsunami a l’Audiència Nacional

barcelona
POLÍTICA

En el primer any de govern de Salt s’ha executat un 28% del Pla d’Acció Municipal

SALT
societat

García-Castellón desmunta la trama russa del procés

barcelona
política

El Consell de la República encarrega una auditoria externa pels comptes

barcelona