Xavier Guitart
Alcalde de Camprodon (Tots per Camprodon-PSC-CP)
“Som molt propers a tothom i no tenim un no per resposta”
“Tot i la majoria absoluta, no vull abaixar el llistó i vull seguir igual, amb el ritme que hem portat els quatre anys anteriors”
“Camprodon no té pla B. No podem oblidar les altres coses, però tots som conscients que el nostre gran potencial és el turisme”
A Camprodon, quan trobes habitatge, el trobes a preus desorbitats, i els sous són els que són
A Camprodon, l’última inversió en habitatge que va fer la Generalitat va ser el 1982
Xavier Guitart analitza en aquesta entrevista la còmoda majoria absoluta que té i analitza també els pros i els contres del monocolor temàtic de l’economia de Camprodon.
L’àmplia majoria és un problema o un avantatge?
És molt dur, o em sento més vigilat ara que no pas quan estàvem sis a cinc. No m’esperava el resultat i la veritat és que sí, que condiciona molt. No vull abaixar el llistó, vull seguir igual, que la gent ens segueixi igual, amb el ritme que hem portat els quatre anys anteriors. Fa molta il·lusió que la gent et doni tant suport, però això et genera la responsabilitat de seguir igual.
A què l’atribueix? Hi va influir la mala reacció del cap del partit rival el dia de les eleccions per una hipotètica irregularitat en el vot dels avis?
Entenc que la pressió del moment et pot generar una mica de tensió, res més que això. Crec que hem d’atribuir els bons resultats al contacte, i això s’ha vist reflectit en els resultats de les eleccions. Si una cosa tenim, és que som molt propers a tothom i no tenim mai un no per resposta. El que ens demana la gent és totalment lògic. A vegades ho pots fer i d’altres no per circumstàncies, però la gent et demana coses que no són escabellades, ni de bon tros.
El deuen haver temptat per anar al Parlament.
Em van proposar anar de quatre a la llista del PSC de Girona. Vaig dir que sí, però hi anava l’alcaldia, i vaig tenir clar que al davant de tot hi ha l’alcaldia. Jo soc com soc gràcies a l’alcaldia.
Quin paper dona a l’oposició?
Tant ara com abans, ens agradaria que treballessin més braç a braç amb nosaltres. La veritat és que l’oposició és un lloc molt fred, jo també hi he estat, però nosaltres no ens hem tancat mai a dialogar i a negociar coses i sobretot a escoltar. Voldria que fossin propositius, parlar de tu a tu. Això és el que entenc com a política de poble.
Camprodon és turisme. És més un problema que un avantatge?
És un avantatge. És el que hi ha. La nostra font d’ingressos majoritària prové del turisme. Hem de treballar-ho i millorar-ho, que és el que hem fet des del primer dia. Evidentment, no podem oblidar les altres coses, però tots som conscients que el nostre gran potencial és el turisme i les segones residències. Camprodon no té pla B i, per tant, hem de ser sincers i ens hem de plantejar que si demà s’acabés el turisme no sé què passaria amb la Vall de Camprodon.
En què treballen en aquest àmbit?
Hem treballat molt i molt per desestacionalitzar el turisme. Gràcies a la bona gestió del consistori i també de la covid-19, hem aconseguit per primera vegada que tots els caps de setmana de l’any hi hagi ambient.
Gràcies a la covid?
Sí, perquè la gent busca proximitat i, a aquest turisme de proximitat de gent de Barcelona i del seu entorn, els estem donant producte perquè els quedi el regust de voler tornar.
De fet, el Consell Comarcal del Ripollès l’ha premiat fent-lo conseller comarcal del ram.
Sí, ja ho havia estat. Vam engegar el primer Feder, també el segon i, a través d’aquest, un programa Planes, i em feia il·lusió donar-hi continuïtat. Crec que s’està treballant molt amb una visió comarcal.
La covid els va fer incrementar el nombre d’habitants?
Sí, aquests últims anys, uns cent quaranta. Es tracta de joves que venen a viure i a fer teletreball i també ha vingut gent a jubilar-se.
Els serveis s’han tensionat?
No, només tenim puntes en el tema dels residus i hi estem treballant. El problema és el volum que poden recollir les àrees. S’ha de canviar el sistema i, per al 2027, Europa ens ha dit que tenim un nivell de recollida per generació i per això tant nosaltres com el Consell Comarcal creiem que s’ha de fer un canvi i urgentment.
Hi ha prou habitatge?
Està molt tensionat. Falta habitatge. A Camprodon i a la Vall de Camprodon necessitem molta mà d’obra, però no tenim habitatge per a aquesta mà d’obra. Quan trobes habitatge, el trobes a preus desorbitats, i els sous són els que són.
I això com s’arregla?
Els ajuntaments tenim el problema que les ajudes que arriben són més petites que no pas els costos i ens costa molt assumir la creació d’habitatge. D’Europa, una cosa sí que envejo, és el parc d’habitatge públic que tenen molts països. A Camprodon, l’última inversió en habitatge que va fer la Generalitat va ser el 1982. Ara hem aconseguit que l’Agència Catalana de l’Habitatge compri onze pisos de la Sareb a la plaça de la Vila i els posarem de lloguer social per a gent jove de Camprodon o que es vulgui instal·lar-s’hi.
És difícil gestionar el segon municipi en extensió de Catalunya i amb nuclis tan disseminats i amb molta personalitat?
És molt difícil, però forma part de l’encant de portar un ajuntament com el de Camprodon. Tot això s’ha de gestionar, però, amb els recursos limitats per l’extensió que tenim.
Tenen poca indústria, però és molt potent.
Sí, Galetes Birba i la fàbrica Casanovas d’embotits. La primera va fer ara un canvi de propietat i això genera un rum-rum popular, però l’ha agafat una empresa catalana molt predisposada a mantenir la marca i el producte i tenen ganes de créixer i expandir el mercat de la galeta de Camprodon, però no tenen prou mà d’obra i això els limita molt.
Expliqui en què estan treballant ara mateix.
Com he dit abans, estem treballant el tema dels residus. També en el comerç. A part del de tota la vida, hi ha molta feina a fer per frenar la rotació tan gran que tenim, amb un índex d’obertura i tancament molt ràpid. És una campanya que també està vinculada a l’intent que el comerç local pugui donar servei més dies a la setmana, ara molt concentrat els caps de setmana.
I projectes urbanístics?
En tenim alguns, però el més rellevant és Can Roig, que ens ha quedat molt parat per les eleccions al Parlament. Ens preocupa, perquè teníem una inversió molt gran de Salut per ampliar-hi l’ABS de Camprodon i estem esperant el govern que hi pugui haver per saber si tira endavant o no. També tenim pendent del nou govern la reforma integral de l’escola i la coberta del SES.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.