Política

nova caledònia

El moviment independentista canac denuncia una onada de detencions

Almenys onze persones han estat arrestades en relació amb la revolta iniciada el 17 de maig contra la reforma del cens electoral, impulsada i després retirada, per Macron

Almenys onze persones van ser detingudes aquest dimecres, entre elles Christian Tein, líder d’un grup independentista canac, en relació amb la revolta desencadenada el 17 de maig passat per la reforma del cens electoral, impulsada i després retirada, pel president francès, Emmanuel Macron, segons informa el lloc web d’informació Outremers360.

Tein, una de les cares visibles del moviment canac, va ser arrestat a la seu del principal partit polític independentista, la Unió Caledònia, que també acull les oficines del seu grup, la Unitat de Coordinació d’Acció de Camp (CCAT, per la seva sigla en francès) i on anava a fer una roda de premsa.

Els detinguts estan acusats de crim organitzat. El fiscal en cap del cas ha comunicat que les detencions formaven part d’una investigació policial sobre una àmplia gamma de presumptes delictes, com ara complicitat en homicidi i temptativa d’homicidi, robatori a mà armada, incendis provocats i pertinença a un grup creat per preparar actes violents.

Segons informen els mitjans locals, les detencions va provocar el tancament de botigues i empreses per por a nus aldarulls.

El 17 de maig passat va esclatar una revolta sense precedents a Nova Caledònia per la votació al Senat francès d’una reforma del cens electoral que buscava incloure-hi ciutadans francesos que fa més de deu anys que viuen a l’arxipèlag. Els canacs, majoritàriament independentistes, consideren que la modificació del cens diluiria el seu pes electoral en favor dels ciutadans d’origen francès, majoritàriament unionistes. Un canvi que podria suposar un cop letal a les aspiracions independentistes amb vista a la celebració d’un nou referèndum sobiranista.

Després de més de quinze dies de mobilitzacions, que van deixar nou morts –entre ells dos agents de policia–, el president Macron va suspendre la reforma, que després de les eleccions europees va retirar definitivament.

La CCAT és un grup creat el novembre de 2023 i s’oposa a la reforma electoral i ha estat des de l’inici de les protestes en el punt de mira del govern francès. Les autoritats acusen el grup de ser al darrere dels aldarulls, la qual cosa la CCAT nega. El ministre francès de l’Interior i dels Territoris d’Ultramar, Gérald Darmanin, va arribar a qualificar el grup independentista d’“organització mafiosa”.

En un comunicat, la Unió Caledònia va denunciar la detenció de Tein, que també és un dels dirigents d’aquest partit, i de la resta d’arrestats. En la nota, la formació independentista canac va instar a la calma i va fer una crida els joves a no respondre el que va la “provocació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ferran Rodero
Alcalde de Quart (Gent de Quart-Compromís Municipal)

“Compartíem l’objectiu amb el PSC i va ser fàcil trobar-nos”

Quart
política

La sobirania fiscal neix el 2025 però no té data final

barcelona
política

Eufòria de Sánchez i PSOE tot i obviar ‘concert’ i no tenir vots per a la Lofca

madrid
política

Els comuns i el PSC ultimen un pacte per a la investidura d’Illa

barcelona
política

Junts, contra un preacord que “assumeix el marc polític del PSC”

barcelona
guerra a gaza

Israel bombardeja objectius a Beirut en resposta a l'atac al Golan

barcelona
EUROPA

Lukaixenko indulta a l’alemany condemnat a pena de mort a Bielorússia

barcelona
política

El PSC es farà seu gran part del programa de govern d’ERC si s’aprova el preacord

barcelona
política

El TSJC diu com PP i Vox que l’independentisme només es pot aturar penalment

barcelona