Política

Nova Caledònia

França envia a la metròpoli set dels independentistes detinguts

El líder canac Christian Tein serà empresonat preventivament a Mülhausen, Alsàcia, a 17.000 quilòmetres de l’arxipèlag

El fiscal de Nova Caledònia justifica el trasllat per assegurar una investigació “serena” i sense “pressions”

Les autoritats franceses han traslladat a la metròpoli set dels onze independentistes de Nova Caledònia detinguts dimecres passat sota l’acusació d’haver liderat els disturbis del passat mes de maig a l’arxipèlag del Pacífic. Entre ells hi ha Christian Tein, líder d’un grup independentista canac. També viatgen cap França Frédérique Muliava, cap del gabinet del president del Congrés (el Parlament territorial), Roch Wamytan i Brenda Wanabo, responsable de la Cèl·lula de Coordinació d’Accions sobre el Terreny (CCAT). Aquest grup, creat al novembre de 2023 i oposat a la reforma electoral, ha estat des de l’inici de les protestes en el punt de mira del govern francès, que el considera el principal responsable d’incitar la revolta.

El fiscal en cap del territori ultramarí, Yves Dupas, ha explicat que els set sospitosos han estat enviats a França –a 17.000 quilòmetres de l’arxipèlag– per a ser empresonats de manera preventiva. El trasllat s’ha fet durant la nit en “un avió noliejat especialment per a aquesta missió”. Tein anirà a una presó de Mülhausen (Mulhouse, en francès), a Alsàcia; Muliava a Riam (Alvèrnia), i Wanabo a Dijon (est).

Dupas ha defensat que aquestes “assignacions a metròpoli” per “assegurar la continuació de les investigacions de manera serena, fora de qualsevol pressió o maquinació fraudulenta”. Dos instructors intentaran determinar el nivell de responsabilitat penal dels detinguts, sobretot pel que fa a l’emissió d’instruccions als centenars de persones que van participar en els aldarulls. Els detinguts estan acusats de complicitat en temptatives d’homicidi, robatoris a mà armada en banda organitzada i destrucció de béns en banda organitzada i amb mitjans perillosos per a les persones a diversos punts del territori.

L’advocat de Tein, Pierre Ortet, una de les cares visibles del moviment canac, ha manifestat la seva “sorpresa i estupor” per la decisió d’enviar el seu client a 17.000 quilòmetres de casa seva i ha anunciat una apel·lació. El representat de Wanabo, Thomas Gruet, ha denunciat que el trasllat no va ser evocat en l’interrogatori i només es va plantejar en “la deliberació”, quan ja era “massa tard per argumentar”. Gruet ha reconegut que Wanabo és independentista, però ha assegurat que “mai ha cridat a la violència”.

El 13 de maig va esclatar una onada de protestes sense precedents a Nova Caledònia contra la validació de la reforma del cens electoral que buscava incloure-hi ciutadans francesos que fa més de deu anys que viuen a l’arxipèlag. Els incidents van deixar nou morts –entre ells dos agents de policia–, centenars d’edificis cremats, nombrosos bloquejos de carreteres, aeroports tancats i danys materials superiors als mil milions d’euros.

Després de més de quinze dies de mobilitzacions, el president Macron va anunciar la suspensió la reforma, que després de les eleccions europees va retirar definitivament. Els canacs, majoritàriament independentistes, consideren que la modificació del cens diluiria el seu pes electoral en favor dels ciutadans d’origen francès, majoritàriament unionistes. Un canvi que podria suposar un cop letal a les aspiracions independentistes amb vista a la celebració d’un nou referèndum sobiranista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia